У Росії порпонують ввести іспити для заробітчан на знання російської

— 5 серпня 2011, 11:07

Про це повідомив директор Федеральної міграційної служби Росії Костянтин Ромодановський, якого цитує Радіо Свобода.

На його думку, слід зобов'язати заробітчан проходити тестування на знання мови країни перебування.

Свою ідею Ромодановський мотивує турботою про іноземних робітників - мовляв, знання мови допоможе їм уникнути обману з боку роботодавця.

Утім, на думку президента фонду "Міграція ХХІ століття" В'ячеслава Поставніна, трудовим мігрантам, які приїжджають до країни лише на короткий час, немає сенсу складати іспити з мови. За його словами, лише для деяких сфер діяльності необхідне добре знання мови.

На думку голови виконкому Форуму переселенських організацій Лідії Графової, іспити на знання мови можуть стати черговою корупційною годівницею.

"Мене тут дуже турбує, що береться якась дуже добра ідея. Так вона декларативно проголошується, а потім - той самий анекдот: щоб ми не почали робити, виходить автомат Калашникова. У нас, на жаль, працює все - підзаконні акти - на благо корупції. Тому що зрозуміло, якщо при в'їзді навіть будуть перевіряти, там щось таке влаштують, це звичайно все буде побудоване на хабарах", - наголошує Графова.

Наразі не зрозуміло, хто і за якими критеріями мав би проводити іспити на знання російської мови. Більшість експертів впевнені, що ініціативу Костянтина Ромодановського скоріш за все чекає перспектива, яку змалював колись Віктор Черномирдін: "Хотіли як краще, а вийшло як завжди".

Реклама:

Головне сьогодні