Вчені створили електронний сомельє

— 5 серпня 2011, 14:46

Тепер, як запевняють фахівці з Universitat Autonoma de Barcelona, необхідність роботи професійних сомельє ставиться під питання. Це, звичайно ж, жарт, однак новий електронний сомельє (якого іспанські вчені прозвали - електронний язик) дійсно володіє особливими сенсорними системами та інноваційними технологіями, які допомагають визначити колір і смак напою, повідомляє Daily Telegraph..

Зокрема, цей прилад може визначити тип вина (біле, червоне, рожеве), відрізнити ігристе вино від тихого. Крім того, електронний сомельє зможе визначити рівень цукру за існуючої класифікації напоїв (Brut Nature (<3 гр / літр, без додавання цукру), Extra Brut (<6 гр/л), Brut (<12 гр/л), Extra Dry ( 12-17 г/л), сухе вино (17-35 гр/литр), напівсухе (33-50 гр/л) і солодке (> 50 гр/литр).

Як і для будь-якого іншого винаходу, ученим ще знадобитися час, щоб домогтися від електронного сомельє більшої функціональності. Удосконалюючи цей прилад, можна досягнути того, що він навчиться розрізняти всі типи спиртних напоїв, наявних на ринку.

А поки "електронний язик" можна використовувати для автоматичного визначення типу вина і для виявлення дефектів у цих винах. Проте, вчені упевнені, що в недалекому майбутньому, коли буде налагоджено масове виробництво та продаж, їх можна буде брати з собою для поїздки на дегустацію вин.

Реклама:

Головне сьогодні