Українi не вистачає 46 тис. лiкарiв

— 5 серпня 2011, 15:54

Про це повідомив ректор Нацiонального медичного унiверситету iменi О. Богомольця Вiталiй Москаленко, якого цитує Інтерфакс-Україна.

Загалом, за його словами, станом на 1 сiчня 2011 року, кiлькiсть штатних одиниць у системi охорони здоров'я становила 243,97 тис. осiб. Зайнятими з них були 197,1 одиниця або 78% вiд загальної кiлькостi. При цьому, 24% лiкарiв становлять люди пенсiйного вiку.

Москаленко наголосив, що 10 рокiв тому цей показник становив 20%, а за часiв СРСР - 15%. Таким чином, ситуацiя є загрозливою, враховуючи кадрову емiграцiю серед лiкарiв.

Вiн також повiдомив, що щорiчно вишi України випускають 11 тис. лiкарiв, тому покрити дефiцит за їх рахунок досить проблематично.

Водночас, за словами В. Москаленка, розроблено шляхи подолання цiєї проблеми. Зокрема, передбачається зменшити кiлькiсть лiжко-мiсць, збiльшити навантаження на невiдкладну та першу допомогу. Крiм того, передбачається укладення договорiв з мiсцевими органами влади на навчання медикiв за контрактом. Також передбачається, що найуспiшнiшi учнi медучилищ проходитимуть пiдготовку у вишах за прискореним курсом.

Таким чином, завдяки цим заходам, передбачається збiльшити кiлькiсть випускникiв в найближчi роки вдвiчi, зазначив Москаленко.

Реклама:

Головне сьогодні