Вчені склали фоторобот Джека Різника

— 1 вересня 2011, 15:34

Британським історикам, схоже, вдалося розгадати, ким був Різник, і як він виглядав, повідомляє BBC .

Джека Різника без сумніву можна назвати самим загадковим убивцею XIX століття. На його рахунку життя п'яти мешканок Лондона, яких він холоднокровно убив і розчленував восени 1888 року.

До недавнього часу ніхто не знав ні справжнього імені злочинця, ні того, як він виглядав. І ось, через майже півтора століття з моменту вчинення Різником першого вбивства, його загадка, здається, розгадана.

Британський історик Тревор Маріотт вважає, що Джек Різник, якого завжди вважали британцем, насправді був вихідцем з Німеччини на ім'я Карл Файгенбаум.

Карл Файгенбаум - це вбивця, якого стратили на електричному стільці в однієї з в'язниць Нью-Йорка в 1894 році. У історика Тревора Маріотта є всі підстави вважати, що Джек Різник і Файгенбаум - це одна й та ж людина.

Всі вбивства, вчинені Джеком Різником, відбувалися в районі Лондона, розташованому поруч з портом. Враховуючи, що Різник так і не був затриманий, історик припустив, що вбивця цілком міг бути мандрівником.

Піднявши лондонські корабельні архіви за кінець XIX століття, Маріотт виявив, що в ті ночі, коли Різник здійснював свої вбивства, в столичній гавані незмінно був пришвартований німецький корабель під назвою "Reiher". Одним з членів екіпажу судна і був вбивця Карл Файгенбаум.

Припущення про те, що Файгенбаум і Різник - це одна й та сама людина висловлював ще адвокат німця Вільям Лоутон, який був змушений спостерігати за стратою свого клієнта, який помер на електричному стільці.

Провівши довгі місяці в архівах нью-йоркській в'язниці і вивчивши всі зберігалися там документи у справі Файгенбаума, історику Тревору Маріотт вдалося відтворити портрет вбивці. У цій нелегкій справі йому допомагали фахівці в області комп'ютерної графіки.

Незважаючи на те, що вчений не сумнівається в справедливості своїх висновків, він все одно стверджує, що в справі Джека Різника ще багато білих плям. Наприклад, історик сумнівається, що всі вбивства, в яких звинувачують Різника, здійснені однією і тією ж самою людиною.

Маріотт каже, що почерк кожного зі злочинів абсолютно різний. Тож цілком можливо, що на рахунку Джека не п'ять, а всього одне людське життя, а інших жертв на нього "повісила" британська поліція, яка не змогла знайти справжнього вбивцю.

Реклама:

Головне сьогодні