У Нідерландах хочуть звести гору два кілометри заввишки

— 14 вересня 2011, 15:24

Нідерландам не закинеш брак цікавих ідей, які потім стають реальністю. Жителі цієї невеличкої країни зуміли відвоювати територію в моря, фактично поселившись нижче морського рівня. Там, де цього зробити не вдалося, житлові райони звели прямо на воді, навчивши будинки плавати. Тепер нідерландці хочуть виправити ще одну природну "несправедливість", пише Німецька хвиля .

Рельєф цієї країни вирізняється своєю невиправною плоскістю. Найвища точка ледь перевищує 322 метри. Якось спортивний журналіст і колишній професійний велогонщик Тілс Зонневельд швидше жартома, ніж всерйоз запропонував звести в країні гору два кілометри заввишки: мовляв, на штучних гірськолижних спусках могли б тренуватися місцеві лижники.

Жарти-жартами, але така ідея справді прийшлася до смаку багатьом нідерландцям. Адже тоді не довелося б щоразу їздити в далекі Альпи, аби насолодитися гірськими лижами чи полазити по скелях. Серйозні й самопроголошені експерти почали предствляти власні пропозиції з реалізації ідеї. Архітектурна фірма Hoffers & Krüger вже встигла навіть скласти бізнес-план проекту.

"Гора має виглядати, як структура ДНК. Ми взяли, наприклад, найкращі гірськолижні й велосипедні маршрути світу й об'єднали їх в одній моделі", - пояснив у розмові з другим каналом німецького телебачення ZDF Ксав'єр Крюґер. Всередині гори, за його словами, варто залишити місце для розважальних центрів, крамниць, готелів, аби інвестори мали достатньо можливостей для повернення вкладених грошей.

Нідерландці вже підрахували й скільки коштуватиме їхня гора. За різними оцінками, називається сума в щонайменше 200 мільярдів євро – це майже вдвічі більше, ніж рятівний пакет для Греції

І нженерна фірма DHV підрахувала, що для зведення штучного "двотисячника" знадобиться 77 мільярдів кубометрів матеріалу – піску й каміння з глибин Північного моря.

В інженерній фірмі SAB теж вважають, що такий проект цілком можна реалізувати.

"Все питання полягає в підтримці. Коли французи й британці висунули ідею зі спорудження тунелю по дну протоки Ла-Манш, теж всі думали, що це лише мрія", - зауважив інженер Мартін Дуббелінґ.

Реклама:

Головне сьогодні