На Київ може впасти американський супутник

— 2 вересня 2011, 14:35

Про це повідомила американська Система контролю космічного простору (NORAD), пише Сегодня. У зону його можливого падіння потрапляє Київ та Москва.

1991-го року супутник було запущено з борту шаттлу Discovery. Він вивчав верхні шари атмосфери на колоземній орбіті. Утім, нещодавно Національна аерокосмічна агенція (NASA) відмовилася від його подальшої експлуатації, адже щорічно вона коштувала більше 10 мільйонів доларів.

Спеціалісти NASA збиралися зняти супутник з орбіти одним із своїх човнів, але не встигли: супутник потрапив у аварію із фрагментом радянського супутника "Космос-1275".

Тепер апарат завершує свій політ в некерованому стані.

Через два тижні його залишки можуть досягти Землі в радіусі від 57 градусів північної широти до 57 градусів південної широти. Київ розташований в 50 градусах, а Москва в 55.

Утім, є надія, що проходячи щільними шарами атмосфери у районі екватора, супутник згорить. Шансів, що він впаде на землю мало, стверджують спеціалісти.

"Точний прогноз часу падіння або згоряння цього найбільшого супутника можна зробити лише за кілька десятків годин", - пояснив прес-секретар Головної (Пулковської) астрономічної обсерваторії РАН Сергій Смирнов.

За його словами, все залежить від сонячної активності, один спалах на Сонці може відсунути термін вперед або назад.

"Малоймовірно, що уламки впадуть на конкретний пункт: тут Київ, Вашингтон і Москва приблизно в однаковій траєкторії. При падінні UARS розлетиться на дрібні шматочки і небезпеки для землян не являє. Але якщо це станеться вночі, жителі якогось регіону зможуть спостерігати у нічному небі дуже красивий феєрверк", - додав Смирнов.

Реклама:

Головне сьогодні