У чеських пологових будинках можуть легалізувати "грошові подяки"

— 6 вересня 2011, 10:47

Чеська традиція матеріальної "подяки" акушеру - давня, й чешки, як свідчать дискусії в інтернеті, не збираються від неї відмовлятися, повідомляє Deutsche Welle.

За таких обставин звинуватити лікаря у хабарництві важко, а на думку поліцейських, й неможливо.

Міністерство охорони здоров'я і Товариство гінекологів та акушерів дійшли висновку, що криміналізація поведінки як лікарів, так і їхніх пацієнток не матиме позитивних наслідків.

"Поки існує пропозиція, - сказав в інтерв'ю чеському телебаченню голова Товариства Владімір Дворжак, - доти існуватиме й попит". Корупції, вважає він, можна позбутися, легалізувавши, ті чи інші нестандартні медичні послуги, як, наприклад, вибір певного лікаря, який прийматиме пологи.

Пологові будинки мали б мати прейскуранти з переліком таких послуг, і Дворжак посилається на досвід акушерів з міста Їчін, де лікар, який опікується певною пацієнткою, "коштує" п'ять тисяч крон (близько 200 євро).

Між тим, представники страхових компаній посилаються також на досвід інших пологових будинків, в яких кошти, отримані від породіль, розподіляються між усім медичним персоналом.

Поширення легалізації "подяк" на всю акушерську галузь сприймається не всіма однозначно. Так, відомий експерт з проблем медичного права Ондржей Достал каже, що йдеться про узаконення хабарництва.

Реклама:

Головне сьогодні