NASA оприлюднила нові знімки слідів людини на Місяці. Фото

— 7 вересня 2011, 11:48

Фотографії високої роздільної здатності були зроблені місячним супутником Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), який обертається навколо Місяця з 2009-го року.

На них можна побачити апаратуру, залишену американськими астронавтами під час численних місячних експедицій у 1960-ті і 1970-і роки.

Подібні знімки з'являлися і раніше, проте остання партія фотографій відрізняється найвищою якістю, повідомляє ВВС.

Нові зображення були отримані після того, як LRO опустилася на більш низьку орбіту (з 50-ти кілометрів над Місяцем до 21-го), що дозволило значно збільшити кількість деталей на знімках.

Тепер встановлена ​​на місячному супутнику апаратура дозволяє робити фотографії з розширенням, при якому на кожному пікселі зображення видно квадрат 25 на 25 сантиметрів місячної поверхні.

У результаті на знімках можна помітити деякі сліди наукових експериментів, кинутий астронавтами місяцехід і навіть ланцюжок слідів, які люди залишили в місячного пилу.

"Нам усім дуже подобається дивитися на фотографії місць, де приземлялися кораблі" Аполлон ", тому що це дуже цікаво», - зізнається Марк Робінсон з університету Арізони - один з учених, які керують місячним супутником.

Втім, крім знімків людської активності на Місяці, ученим належить вивчити кілька сотень тисяч високоякісних фотографій, зроблених супутником.

"Люди дійсно колись могли пройтися по Місяцю, люди вивчали Місяць, і ми сподіваємося, що коли-небудь це буде продовжуватися. Але (супутник) дивиться на всю поверхню Місяця, і це просто неймовірний ресурс для всіх, хто вивчає Місяць і займається наукою, також як і для інженерів, які планують наше повернення на Місяць", - зауважив вчений.

Спочатку передбачалося, що за LRO до Місяця вирушать керовані людиною місячні місії.

Однак тепер перспективи повернення астронавтів на земний супутник залишаються туманними: недавно американський уряд відмовилося від проекту Constellation, в рамках якого планувалися пілотовані польоти на Місяць.

У четвер NASA відправляє до земного супутника нову місію під назвою Gravity Recovery та Interior Laboratory (Grail), покликану вивчити гравітацію Місяця і її внутрішню будову.

На орбіту Місяця будуть виведені два супутника, завдяки яким учені сподіваються отримати нові дані про формування та структурі цього небесного тіла.

Реклама:

Головне сьогодні