Майже половина європейців мають проблеми із психікою - дослідники

— 8 вересня 2011, 12:00

Соціологи з Дрездена склали список найпоширеніших психічних захворювань серед європейців, пишуть Вести.ру з посиланням на німецьке видання Spiegel.

Вчені з Технічного університету Дрездена стверджують, що 164 мільйони людей по всій Європі страждають на різні психічні захворювання. Більшість з них викликані епідеміями наркоманії та депресії, які вже багато років стрясають Європу.

Проаналізувавши дані про психічне здоров'я жителів 30 країн Євросоюзу, а також Норвегії, Ісландії та Швейцарії, німецькі соціологи і прийшли до висновку, що 40% європейцям слід негайно звернутися до психіатрів.

Дослідники склали список основних психічних захворювань, якими страждають жителі Європи. Так, близько 14% європейців постійно відчувають напади страху, найчастіше, необгрунтованого. Більше 7% громадян Європи страждають затяжними депресіями і безсонням, близько 4% - мають алкогольну та наркотичну залежності.

Крім того, 5% європейських підлітків віком до 17 років в прямому сенсі божеволіють через дефіцит уваги з боку батьків і однолітків, а у 30% літніх людей спостерігається деменція - вікова втрата пам'яті, зниження інтересу до життя, старече недоумство.

Однією з головних причин такої невеселої статистики німецькі вчені бачать порівняно низький рівень медичного обслуговування в більшості країн Європи. Влада повинна краще інформувати населення про симптоми, а головне, про способи лікування тих чи інших психічних захворювань, вважають експерти.

Крім того, кажуть дослідники, "психи" часто самі не хочуть або бояться визнати, що у них є проблеми зі здоров'ям. Лише третина європейців, які страждають психічними захворюваннями, регулярно відвідує лікарів.

За даними дрезденських вчених, економічний збиток, що наноситься Європі повальним поширенням психічних захворювань, складає більше 385 мільярдів євро на рік.

Реклама:

Головне сьогодні