На Львівщині може з’явитись вулиця "Нахтіґаль"

— 17 жовтня 2011, 14:03

Райлів – непримітне невеличке село, одразу за Стриєм, яке раптом стало відомим. Причиною цього виступила ініціатива Нежухівської сільської ради (до якої відноситься Райлів) щодо перейменування головної вулиці села, пише Бі-Бі-Сі.

"Нахтіґаль" – перший з іноземних легіонів Вермахту, створений у Німеччині ще до початку радянсько-німецької війни. У легіоні були переважно українці. Суперечки про діяльність формування в історичних колах ведуться давно, а його сприйняття у суспільстві доволі неоднозначне.

Українські урядовці поки що не оприлюднили офіційної позиції з приводу перейменування. Однак прем’єр-міністр Микола Азаров прокоментував подію, сказавши, що "це взагалі країну ганьбить".

"Я от буквально день тому читав, що в одному з районів Львівської області рада перейменувала вулицю Миру на вулицю СС-івського батальйону "Нахтіґаль". Мене це вразило. Щоб у нашій країні таке було можливо - важко собі уявити", - сказав прем’єр-міністр.

Кінцевого рішення сільради наразі немає, де-юре – вулиця зі старою назвою. Все вирішиться на наступному засіданні сільради.

ВІДЕО ДНЯ

Мешканці Райлова Петро та Михайло позитивно ставляться до того, що вулиця, на якій вони мешкають, незабаром змінить назву. Переконують, що це, перш за все, ініціатива громади, а не окремого депутата, як намагаються інформувати окремі джерела.

Громада вулиці зміну назви, мовляв, обговорювала, збирали підписи на підтримку. Їх начебто 38, та цифра не остаточна, її можуть назвати тільки у сільраді, куди списки і передали.

Пан Михайло каже, що не хотів, аби у назві було німецьке слово, а тому пропонував замінити німецьке слово "Нахтіґаль" на його український відповідник "Соловей", але підтримки для своєї ідеї не знайшов.

Пан Петро каже, що цими воїнами треба пишатися, бо це українські бійці, які боролися за незалежність.

Ще один мешканець села, пан Ярослав, дуже лаконічний: "До перейменування ставлюся дуже позитивно, і історію "Нахтіґалю" знаю".

Активісти розуміють, що зміна назви спричинить певні незручності мешканцям, зокрема зміну прописки у паспорті, але твердять, що це варто було зробити.

Та далеко не всі у селі Райлів поділяють такий оптимізм і охочі до спілкування – часом вдають, що не чують запитань журналістів, або відхрещуються від ситуації, кажучи, що вони не з цієї вулиці.

Міністерство закордонних справ Росії вже висловило незадоволення.

Це підтвердила заява офіційного представника МЗС РФ Алєксандра Лукашевича.

"Природно, ми з глибоким обуренням дізналися новину про перейменування в одному з сіл Львівської області вулиці світу у вулицю воїнів батальйону Нахтігаль", - сказав він.

За словами дипломата, цей батальйон був озброєним загоном, який складався переважно з членів і прихильників Організації українських націоналістів, "Нахтігаль" був сформований і навчений Абвером для дії у складі диверсійного підрозділу Бранденбург 800 в операції "Барбаросса" на території УРСР.

Навіть на прихильній до епохи визвольних змагань Галичині досі такої вулиці не було.

Опоненти кажуть, що "Нахтігаль" - приклад колабораціонізму з німецьким режимом. Прихильники перейменування відповідають, що ні Нюрнбергський процес, ні інші авторитетні організації так і не довели злочини, які згадувала радянська пропаганда.

Реклама:

Головне сьогодні