Експерти: зміни клімату загрожують безпеці

— 20 жовтня 2011, 11:28

До такого висновку прийшли учасники наукової конференції, що пройшла в офісі Британської медичної асоціації в Лондоні.

У ній брали участь експерти з різних галузей - медичної, військово-технічній та науковій.

У заключному документі міститься попередження про те, що гуманітарні катастрофи будуть все більше "бити" по військовому бюджету, а також заклик до урядів як розвинених, так і країн, що розвиваються, вжити всіх заходів для зменшення викидів парникових газів.

Як попереджають британські військові, ціни на паливо продовжуватимуть зростати в міру виникнення нових, викликаних кліматичними змінами, конфліктів, передає ВВС.

Згідно науковим дослідженням, найбільш серйозними наслідки глобального потепління стануть для порівняно небагатих країн, розташованих у тропічній зоні.

Як говорить контр-адмірал Ніл Морісетт, який є представником британського міністерства оборони з кліматичної та енергетичної безпеки, конфлікти в таких країнах можуть підвищити вартість і утруднити доставку товарів, на які покладаються інші країни, зокрема, Великобританія.

"Ціни на енергоносії підуть вгору, для нас - це ціни на бензин на заправці, а також на товари, вироблені в Південно-Східній Азії, багато з яких ми імпортуємо", - сказав контр-адмірал Морісетт.

Спираючись на цілуя низку наукових досліджень, фахівці вважають, що в результаті кліматичних змін конфлікти стануть більш частими, оскільки зростатиме боротьба за життєво необхідні ресурси, такі як вода і продовольство.

Наприклад, Міжнародний інститут стратегічних досліджень нещодавно попередив, що глобальне потепління "підвищить загрозу браку ресурсів, масову міграцію та громадянські конфлікти". А на думку міністерства оборони Британії, зміняться причини виникнення конфліктів.

В ході конференції військові також підкреслили, що армія хоче скоротити свій "вуглецевий слід", та обмалювали існуючі проблеми.

Наприклад, в Афганістані паливо доставляється наземним шляхом з Пакистану. До того моменту, коли воно прибуває на місце, ціна його зростає в 10 разів, до того ж конвой постійно опиняється під прицілом бойовиків.

Деякі військові визнали, що армія "зжирає паливо" як ніхто інший, що часом необхідно для проведення операції, проте скорочення викидів і використання поновлюваних енергетичних ресурсів - де це можливо - могло б бути вигідно як з економічної, так і з тактичної точок зору.

Лікарі, зі свого боку, вказали, що в результаті кліматичних змін все більше людей будуть відчувати голод чи недоїдання, а інфекційні хвороби почнуть швидше поширюватися. Це, природно, буде більше позначатися на бідних країнах, оскільки люди, які не отримують достатнього харчування, більше схильні до інфекцій.

"Зміна способу виробництва електроенергії поліпшить якість повітря. Більш скромний, але більш активний спосіб життя, коли люди стануть більше пересуватися пішки або на велосипеді, скоротить захворюваність діабетом, раком грудей, а також розвиток серцево-судинних захворювань, старечого склерозу і депресії", - йдеться у заключному слові медиків.

Через півтора місяці в Південній Африці відкриється щорічна конференція ООН з кліматичних змін, і випущене комюніке закликає ЄС переглянути колишні цілі і скоротити викиди парникових газів до 2020 року не на 20% (по відношенню до рівня 1990 року), а на 30%.

Проте в даний час між країнами членами Євросоюзу в цьому відношенні немає єдиної думки.

Як попереджає професор Кріс Реплі, без невідкладних заходів викид вуглекислого газу може піднятися на небувалий рівень.

"Якщо ми не почнемо щось робити, то з тією швидкістю, з якою ми рухаємося, парникові викиди будуть наростати, і до кінця сторіччя концентрація (вуглекислого газу) складе не 450 або 650 часток, а 1 тисячу частинок на мільйон», - сказав професор Реплі.

Реклама:

Головне сьогодні