Тест

Загадкова смерть у армії: солдат упав із висотки, рідні кажуть – над ним знущалися

Хлопець впав з висоти не нижче 10-11 поверхів, кістки ніг у нього були переламані, а всі внутрішні органи відбиті, пише газета "Сегодня".

Батьки солдата не виключають, що їхнього сина могли підштовхнути до самогубства у військовій частині, так само як і покалічити. Але визначити, чи були у нього травми перед падінням, - вже неможливо.

Олег Шебанов служив у донецькій військовій частині 3037, яка розташована майже біля будинку батьків.

"Мені зателефонували, сказали, що син утік з частини. Це було в перший раз. Ми за дві години його знайшли - він гуляв зі своєю дівчиною. Він пояснив, що йому потрібен ковток свіжого повітря. Я попросила психолога з військової частини попрацювати з ним. Адже це був для Олега нетиповий вчинок. І ось, 23 вересня, він дзвонить мені і каже: "У мене температура, я в лазареті. Я тебе чекаю, привези зубну пасту і шкарпетки", - згадує мати хлопця Світлана події тритижневої давнини.

А на наступний день мамі знову подзвонили і сказали, що Олег знову пішов. А в неділю вранці Шебановим повідомили, що на вулиці Купріна - суїцид. У загиблому вони впізнали свого сина. З військового одягу на Олега були тільки галіфе - інший одяг був цивільним.

У військовій частині 3037 що-небудь коментувати відмовилися: "Йде перевірка військової прокуратури".

А ось Ігорю Шебанова, батькові Олега, вдалося дізнатися більше. "У частині хочуть все списати на конфлікт у сім'ї - хоча не було в нас сварок, або на конфлікт Олега з дівчиною", - говорить він.

"Не було у нас ніяких скандалів, ми збиралися одружитися", - повідомила 17-річна дівчина хлопця.

Ігоря Шебанова, батька хлопця, насторожило, що пропала військова форма і військовий квиток сина, а записна книжка, де він писав вірші дівчині і з якою не розлучався ніколи, виявилася у командира частини.

"У частині кажуть, що у них немає нестатутних відносин. Але я знаю, що його пресували. Фізично - таких фактів не маю, а психологічно - так. Він мені якось розповідав, що стояв якось днювальним, заснув, це помітили офіцери. На наступний день було шикування. І лейтенант каже: "Хто вважає себе нормальним солдатом і мужиком - зробіть крок вперед, підете палити після занять". Син з усіма зробив крок вперед. А лейтенант цей каже: "Значить курити ніхто не піде". Передбачалося, що Олег мав залишитися в строю", - каже Ігор.

У військовій прокуратурі стверджують, що загиблого обтяжувала військова служба.

"Нестатутні відносини однозначно не підтверджуються. Основна версія - збіг складних сімейних обставин. Проводиться психолого-психіатричне дослідження. Після цього приймемо рішення порушувати чи ні кримінальну справу. Натура у хлопця була тонка, лірична, він навіть вірші писав. А військова служба сувора", - пояснив "Сегодня" військовий прокурор Донецького гарнізону Євген Ванжа.