Тест

Названо цьогорічних лауреатів Нобелівської премії з фізики

Відзнаку вчені одержать "за відкриття прискореного розширення Всесвіту шляхом спостережень на віддаленими надновими".

Про це повідомляється в прес-релізі на офіційному сайті Nobel Prize .

Спостерігаючи кілька десятків вибухів наднових, фізики прийшли до висновку, який викликав подив у них самих – Всесвіт розширюється з дедалі зростаючою швидкістю.

У 1998-му році основи світової космології зазнали потрясіння, коли свої результати представили дві команди дослідників. Одна з них, очолювана Полом Перлматтером, розпочала роботу в 1988-му. На чолі іншої, до якої увійшов Адам Рісс, у 1994-му році став Брайан Шмідт.

Метою вчених було створити мапу Всесвіту, виявляючи найбільш віддалені наднові зірки - Supernovae. Причому науковці цікавила певна категорія наднових – Ia.

Вибух старих щільних зірок, важких, як Сонце, але невеликих, як Земля, може дати світла стільки ж, як ціла галактика. Утім, обидві команди науковців виявили близько 50 віддалених наднових, чиє світло виявилося слабшим, ніж очікувалося. Це й стало доказом того, що Всесвіт набирає швидкості.

Протягом майже 100 років вважалося, що Всесвіт розширюється внаслідок Великого вибуху, що стався близько 14 мільярдів років тому. Одначе шокуючим відкриттям стало те, що розширення дедалі стає швидшим. Якщо так триватиме далі, то Всесвіт перетвориться на лід.

Вважається, що збільшення швидкості відбувається завдяки так званій темній енергії – яка на сьогодні лишається чи не найбільшою загадкою для фізиків.

Цьогорічну ж Нобелівську премію буде поділено між науковцями таким чином: одну половину її одержить Сол Перлматтер, другу ж розподілять між собою Брайан Шмідт та Адам Рісс.

Українська правда. Життя