Тест

Цьогорічну Нобелівську премію з медицини вручать посмертно

Нобелівська премія не присуджується померлим. Однак, коли приймалося рішення про його нагородження, члени комітету ще не знали про смерть науковця.

Про це повідомляє ВВС .

68-річний Штейнман пішов із життя 30-го вересня, після тяжкої боротьби з раком підшлункової залози. Розроблена ним самим імунотерапія допомогла продовжити життя вченого на чотири роки.

"Мова йде про унікальну ситуацію. Наскільки нам відомо, подібного в історії Нобелівської премії ще не відбувалося", - говориться в заяві Нобелівського комітету.

Тим не менш, в заяві наводиться одне з положень, за яким Нобелівська премія все ж може бути видана. Воно каже, що в разі, якщо науковець став лауреатом, проте помер до церемонії нагородження, премія лишається в силі.

"Тлумачення змісту цього положення привело нас до висновку, що Ральфа Штейнмана буде нагороджено Нобелівською премією 2011-го року в галузі фізіології та медицини", - йдеться в заяві.

[L]Як відомо, цьогорічну премію за дослідження, пов'язані з імунною системою, також одержать науковці Брюс Бойтлер та Жюль Хофман.

"Разом Брюс Бойтлер, Жюль Хофман і Ральф Штейнман революційним чином змінили наше розуміння імунної системи, відкривши ключові принципи її активації. Вони відкрили нові способи попередження і досліджень, пов’язаних із терапією інфекційних хвороб, раку, запалень і розвитку вакцин", – зазначив представник Нобелівського комітету Ганс-Ґустаф Люнґґрен

Бойтлер і Хофман виявили рецептор білків, які активують імунну систему людини. Штейнман відкрив клітини, які допомагають імунній системі виявляти й атакувати небезпечні мікроорганізми, не зачіпаючи власні молекули організму, повідомляє Радіо Свобода .

"Неможливо передати, що відчуває нині наша родина. Звичайно, ми спустошені тим, що втратили Ральфа минулими вихідними І, звичайно, ми дуже пишаємося, що наш тато отримав цю прекрасну нагороду", – сказав син померлого переможця, Адам Штейнман.