На МКС від України може полетіти жінка?

— 5 жовтня 2011, 12:21

За словами голови агентства Юрія Алексєєва, досягнута принципова домовленість з "Роскосмосом" про політ на Міжнародну космічну станцію (МКС) після 2013 року.

На ній регулярно працює інтернаціональний екіпаж з трьох космонавтів, які змінюються приблизно кожні півроку.

Як розповів газеті "Сегодня" перший космонавт України Леонід Каденюк, який брав участь в переговорах з "Роскосмосом", мова йшла про два варіанти польоту українця (на російському кораблі "Союз"): короткостроковому, на тиждень (ціна питання - 30-35 мільйонів доларів), або піврічному (150 мільйонів доларів).

"Домовилися, що наш космонавт полетить замість російського і буде виконувати як їх, так і наші експерименти, - каже Каденюк. - Але треба розуміти, що такий політ можливий не раніше ніж через 4 роки. Поки і фінансово це складно (платити треба наперед, а в бюджеті-2012 такі витрати не закладені), і готувати космонавта треба 3 роки".

Що стосується кандидатур на політ, то Каденюк вважає, що найбільш підготовленим на сьогодні є його екс-дублер з підготовки до польоту на американському шаттлі "Колумбія" Ярослав Пустовий (40 років).

У той же час наш космонавт №1 не виключає, що це може бути молодий і невідомий військовий льотчик, попри те, що йому доведеться проводити біологічні експерименти.

Мовляв, з технаря біолога підготувати простіше, ніж пояснювати останньому пристрій ракети і управління нею. У тому, що полетить жінка (наприклад, ще один екс-дублер Каденюка, 40-річний біолог Надія Адамчук), він сумнівається - півроку на орбіті їй буде витримати дуже складно.

"У планах уряду є політ на орбіту українського космонавта, але коли це буде конкретно, відповісти не можу, - розповів нам прес-секретар прем'єра Миколи Азарова Віталій Лук'яненко. - Питання не тільки у фінансуванні, гроші знайти можна. Ми залежимо від конкретної готовності наших російських партнерів надати місце в ракеті. Поки конкретики немає".

Міжнародна космічна станція (МКС) працює на орбіті з 1998 року, вона створена за участю 15 країн, провідну роль відіграють Росія і США.

МКС зібрана з більш ніж 20 модулів, доставлених за 12 років на орбіту. Зараз на станції перебуває 30-ий основний екіпаж у складі трьох росіян. Вони проводять експерименти, які потребують умов, можливих тільки в космосі: мікрогравітації, вакуум, космічні випромінювання, не ослаблені земною атмосферою.

Подробиці експериментів не розкриваються, відомо тільки, що космонавти вивчають фізику рідин і твердих матеріалів (наприклад, вирощують монокристали великих розмірів, які на Землі не ростуть через сили тяжіння), проводять біомедичні дослідження, займаються астрономією, метеорологією.

Як розповів Леонід Каденюк, наші вчені запропонували більше 200 унікальних експериментів у галузі біології та медицини. Наприклад, продовжити вивчення впливу гравітації на рослини. Це допоможе підвищити врожайність земних культур.

Реклама:

Головне сьогодні