Щороку в світі виходять заміж 10 мільйонів неповнолітніх дівчаток

— 5 жовтня 2011, 20:02

У цій віковій групі вірогідність загибелі матері в період вагітності чи під час пологів є вдвічі вищою, ніж у 20-річних жінок/

Про це повідомляє ВВС.

Наразі в світі щонайменше 50 мільйонів сімей, де чоловік та дружина – неповнолітні. До кінця десятиріччя ця цифра має подвоїтися.

Близько 40% дитячих шлюбів укладається в Індії, хоча це й заборонено тамтешніми законами. Кожному, хто бере участь в організації чи проведенні такого весілля, навіть в якості гостя, та навіть якщо він не знає про вік наречених, загрожує штраф у розмірі 100 тисяч рупій (близько 2 тисяч доларів), а також дворічне тюремне ув'язнення.

"Ненавиджу цей уряд через те, що воно намагається будувати для нас перепони", - говорить дідусь 6-річної та 11-річної наречених.

"Ми завжди це робили. Уряд забороняє весілля неповнолітніх дітей, але нам байдуже, ми проводили їх та проводитимемо", - запевняє чоловік.

Як пояснює співробітник місцевої неурядової організації Дінеш Шарма, у віддаленних селищах дитячі шлюби зазвичай схвалює вся община, тож украй рідко хтось звертається до поліції. В більшості випадків наречений ненабагато старший за наречену, а жити як чоловік та дружина пара починає років у 15-16.

За даними Міжнародного центру досліджень жінок (ICRW), в деяких індійських штатах дівчата, яких віддали заміж до досягнення ними 18 років, удвічі частіше заявляють про побиття чи погрози з боку чоловіків, ніж ті, хто одружився в більш дорослому віці.

Найвищий у Південній Азії відсоток дитячих шлюбів укладається в сусідньому Бангладеш. Попри законодавчу заборону, країна посідає четверту сходинку в світі з кількості неповнолітніх шлюбів. У Бангладеш дівчат віддаються заміж невдовзі після досягнення ними статевої зрілості, та зазвичай вони одразу ж переїжджають жити до чоловіка.

"Чим я займаюся після одруження? Мию посуд, підмітаю підлогу, перу одяг, готую їжу", - ділиться 14-річна Сіма, яка вже рік живе зі своїм 19-річним чоловіком та вже очікує первістка.

"Раніше я була дитиною, а тепер у мене самої буде дитина. Звісно, це лячно", - зізнається дівчина.

За словами керівника бангладешського відділення гуманітарної організації Action Aid Фараха Кабіра, для багатьох родин є важливим якнайшвидше віддати доньку заміж, бо значна частина населення країни животіє за межею бідності. Майбутній чоловік, хай навіть він буде значно старший за віком, буде в змозі забезпечити дівчинку.

Альтернативу заміжжю деякі дівчата знаходять у роботі в текстильній промисловості. Разом із зарплатнею вони отримують економічну свободу та можливість відмовитися від раннього шлюбу.

Реклама:

Головне сьогодні