Ларса фон Трієра допитали через його нацистські заяви

— 6 жовтня 2011, 14:51

Допит проведено в рамках кримінальної справи, заведеної поліцейськими французького міста Грас: фон Трієр підозрюється в "потуранні військовим злочинам" .

"Я був допитаний поліцією у зв'язку з кримінальною справою, заведеною у Грасі (Франція) у серпні 2011 року за можливого порушення французького закону проти виправдання військових злочинів", - заявив фон Трієр увечері 5 жовтня.

Режисер уточнює, що розслідування ведеться через зроблені в Каннах заяви режисера.

Трієр пообіцяв більше ніколи не робити публічних заяв, оскільки не може уникнути двозначності, пише Газета.ру.

Нагадаємо, що інцидент трапився в травні цього року, під час Каннського кінофестивалю, на прес-конференції, присвяченій показу картини фон Трієра "Меланхолія", яка входила в програму основного конкурсу.

Відповідаючи на питання про своє походження та його вплив на творчість, режисер згадав, що виховувався вітчимом-євреєм і вважав себе євреєм, поки не дізнався, що його біологічний батько був німцем.

Потім він продовжив розвивати тему і в підсумку згадав Гітлера. "Що я можу сказати? Я розумію Гітлера. Я думаю, що він зробив деякі неправильні речі, та ..., але я трохи йому симпатизую", - заявив він.

Заплутавшись у поясненнях змісту своїх слів, він не придумав нічого кращого, ніж завершити свою промову зробленим жартома визнанням "добре, я нацист".

Жарт мав серйозні наслідки: фон Трієра, попри вибачення, організатори фестивалю оголосили персоною нон грата в Канні, а французький режисер Клод Лелуш заявив, що його колега "вчинив кінематографічне самогубство ".

Реклама:

Головне сьогодні