Учені виростили ембріони з людської шкіри

— 7 жовтня 2011, 09:41

Прожили лише кілька днів, вони все одно являють собою величезний крок до подолання таких невиліковних недуг, як рак та хвороба Альцгеймера.

Про це повідомляє The Daily Mail із посиланням на журнал Nature.

Науковці з нью-йоркської Stem Cell Foundation Laboratory придбали яйцеклітини в 16 жінок, а в двох чоловіків узяли крихітні зразки шкіри. Одержані з цих клітин ДНК дослідники ввели до яйцеклітин.

Під час знаменитого експерименту з вівцею Доллі, клітини, навпаки, були позбавлені ДНК.

Створені ж нью-йоркськими науковцями ембріони насправді виявилися "мутантами", вони мали три набори ДНК замість двох, що їх маємо всі ми – один від батька, інший від матері.

Утім, дослідники не сумніваються в тому, що в подальшому зможуть отримати цілком здорові клоновані ембріони.

Метою цих досліджень, звісно, не є навчитися клонувати немовлят. Ідеться про одержання з ембріонів стовбурових клітин, здатних перетворюватись на тканину будь-якого типу. Тоді лікарі зможуть ставити "заплати" на зношені ділянки серця, повертати молодість мозкові та звільняти хворих на діабет від інсулінової залежності.

"Клітинно-замісна терапія могла б кардинально змінити способи лікування, а, потенційно, навіть вилікувати, виснажливі недуги та травми, від яких потерпають мільйони людей", - каже представниця некомерційної організації, що бере участь у дослідженні, Сюзан Соломон.

"Клонування – це клонування, як би воно не досягалося", - заперечує представниця організації "Питання репродуктивної етики" Джозефіна Квінтавалль.

"Якщо жінки припинять продавати свої яйцеклітини, ми зможемо раз і назавжди покласти край цим неетичним та тупиковим дослідженням", - наголошує вона.

Реклама:

Головне сьогодні