Тест

Безпритульні підлітки найбільш уразливі до ВІЛ-інфікування - експерт

На цьому наголосила на прес-конференції голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. О.Яременка Ольга Балакірєва, презентуючи результати дослідження "Підлітки, які живуть або працюють на вулиці: актуальні акценти для ефективної профілактики ВІЛ", проведеного за сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), повідомляє Укрінформ.

"Підлітки, які живуть та працюють на вулиці, належать до найбільш уразливої групи. За нашими даними, загальна чисельність таких підлітків сьогодні становить 85 тис. осіб, або 1,6% вікової групи від 10 до 19 років. Це середовище є досить уразливим до ВІЛ-інфікування і потребує ефективної та комплексної профілактичної роботи", - констатувала Балакірєва.

Згідно з результатами дослідження, дві третини підлітків, що належать до групи ризику, протягом останніх 3-х місяців не мали постійного місця проживання та перебувають поза межами державного медичного забезпечення - медичну карту має половина опитаних, на обліку в поліклініці за місцем проживання перебуває лише 37% дітей вулиці.

"Проблема поширення ВІЛ є не лише медичним чи соціальним питанням. Це і забезпечення прав дитини. Такі діти потребують нашого захисту, окрім лікування, їм потрібні і профілактичні заходи. Все суспільство має дбати про них", - вважає голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіє Мокуо, яка закликала державні установи та громадські організації до більш тісної співпраці.

У свою чергу представник Уповноваженого Президента України з прав дитини Інна Савчук наголосила, що питання безпритульності залишається актуальним для України, і насамперед це стосується дітей, які старші 14 років.

Нині кількість родин, де діти виховуються в складних сімейних обставинах, сягає понад 150 тисяч. І наразі для них єдиним порятунком є вилучення з родин та позбавлення батьків батьківських прав.

Однак, на думку Савчук, такі "каральні методи не завжди є виправданими". "Існуюча практика роботи з такою сім'єю має бути змінена, і не тільки за рахунок фінансової підтримки держави. Абсолютно нові підходи мають бути в роботі служб у справах дітей, центрів соціальних служб для молоді та притулків, щоб надавати таким дітям адекватні послуги", - резюмувала Савчук.