На місці "Сяйва" у Києві відкрили новий магазин

— 9 листопада 2011, 16:47

Відкривати книгарню приїхав голова Київської адміністрації Олександр Попов разом з заступниками та запрошеними представниками ВР.

Відкривали традиційно пафосно: з кульками, оркестром та пере різанням стрічки.

"Сьогодні ми відновлюємо справедливість, яка полягає в тому, що цей об’єкт,я кий вкрали в киян ми повертаємо у власність міста, і сьогодні відкриває свою роботу комунальне підприємство, яке є власністю Києва", - розпочав Попов, але його слова заглушили крики з вулиці.

"Банду геть! Банду геть!" - перекрикували голову КМДА.

"Це був непростий шлях. Про це свідчать оці провокації, які сьогодні є. Провокації в тому, що приватні інтереси певний час мали перевагу над інтересами киян. Цього більше не буде. Вітаю всіх вас з цією перемогою", - сказав Попов.

У цей час з юрби у приміщенні книгарні викрикнув адвокат ТОВ "Книгарня "Сяйво" Олег Король.

"Вас підло обманули. Я юрист книгарні "Сяйво". Справжньої книгарні. Олександре Павловичу вас ввели в оману. Ми боремося за право оренди. Колектив 50 років орендував це приміщення. За законом право оренди залишається за старим колективом", - спробував пояснити Король.

"Ми не претендуємо на власність. Ми за те, щоб приміщення довічно було у власності міста, але виключним орендарем відповідно до закону є ТОВ "Книгарня "Сяйво", яке тут пропрацювало вже 50 років", - сказав він.

Однак Попов запропонував завершити відкриття, а вже тоді відповідати на питання.

"Це вже 150-та стрічка з часів моєї роботи в адміністрації, але, мабуть, найприємніша. Дуже багато ми боролись за це", - сказав голова КМДА, перерізаючи стрічку.

Водночас колектив колишньої книгарні у приміщення не впустили – вони залишилися стояти на вулиці.

Він розповів, що ремонт магазину обійшовся у 780 тисяч гривень.

Також в магазині розпочала працювати друкарська машина Espresso Book Machine, яка за словами представника компанії Хеrox, яка дозволяє вибрати книгу з 3,5 мільйонів відсканованих "Google" книг на більш ніж 40 мовах.

Книга розміром у 200 сторінок друкується упродовж 5 хвилин. Крім того, машина слідкує за збереженням авторських прав.

Таких машин лише три в Європі: Лондоні, Амстердамі і Данії.

Машину не купували – вона поки працюватиме як пілотний проект безкоштовно.

Водночас кав'ярні у книгарні не буде. За словами Попова, його неправильно зрозуміли.

"Ну кав'ярні безумовно не буде, я ж не говорив, що тут буде кав’ярня. Я говорив про те, що поки друкуватимуть книгу, можна буде випити чашку кави. Я не говорю, що тут бізнес з кави будуть робити. Теоретично це можливо, на практиці – не знаю", - сказав Попов.

Для усіх киян крамниця відкриється 10 листопада.

Українська правда. Київ

Реклама:

Головне сьогодні