Тест

У ДАІ кажуть, що будь-який інспектор може виписувати штраф на дорозі

Про це заявив заступник начальника УДАІ МВС Володимир Рєзніков на прес-конференції 6 грудня, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

Він спростував інформацію про те, що звичайні інспектори ДАІ не мають права складати адмінпротоколи й накладати штраф на водіїв.

"Вони мають таке право. Відповідно до чинного законодавства, будь-яка посадова особа ДАІ, у якої є звання від рядового до генерал-майора, має право в ході розгляду справи про адміністративне порушення виносити постанову у справі й накладати стягнення по цій справі", - сказав Рєзніков.

"У тому випадку, коли співробітник міліції буде зупиняти транспортний засіб і складати протокол про порушення правил дорожнього руху та на місці накладати штраф, то ці дії повністю законні", - запевнив він.

А рішення Виноградівського суду Закарпатської області від 16 серпня 2010 року, яке й призвело до різних тлумачень дій ДАІшників, на думку Рєзнікова, неправомірне.

Він пояснив, що в ході розгляду суддя порушила низку норм матеріального й процесуального права. За словами Рєзнікова, суддя ухвалила рішення, посилаючись не на ту статтю Кодексу про адмінпорушення, яка регулює дані правовідносини.

Раніше повідомлялося, що закарпатський водій виграв суд у автоінспектора, який зупинив його за перевищення швидкості й на місці виписав постанову про штраф у 255 грн.

Мотивом позитивного для водія рішення суду стало те, що суду не надали жодного доказу того, "що інспектор Кукуль М.Ю. має право самостійно виносити постанови у справах про адмінпорушення, оскільки таке право надане лише інспекторам адміністративної практики ДАІ МВС України".