Вчені Росії та Японії клонують мамонта?

— 8 грудня 2011, 12:38

Вчені стверджують, що гомілкова кістка, що була знайдена в серпні, має хороші клітини кісткового мозку, на основі яких і міг би розпочатися експеримент. Група вчених стверджує, що клонування може бути завершено у найближчі 5 років, повідомляє Бі-бі-сі.

Утім, дослідники все ж сумніваються в успіху подібного експерименту, особливо при використанні слонового сурогату.

"По-перше, необхідно знайти гідну сурогатну матір. У випадку з мамонтом нею може бути корова (найбільш близька біологічно), але і тут різниця в розмірі може призвести до передчасного відторгнення плоду", - заявили фахівці інституту.

Імовірність успіху в подібному експерименті не вище 1-5%.

Другим важливим фактором є наявність цілих життєздатних клітин. "Якщо в тканині є неушкоджені клітини, то вони повинні були знаходитися в замороженому стані. Однак якщо ми змоделюємо, що трапилося з твариною, навіть якщо вона померла від переохолодження, мав би пройти певний час, аби клітини заморозилися", - стверджують вчені.

"Навіть якщо припустити, що одна з тисячі клітин життєздатна, виникнуть практичні питання. Враховуючи, що в середньому вдається домогтися позитивного результату в клонуванні живих видів в одному випадку зі ста, і лише одна клітина з тисячі життєздатна, то необхідно буде отримати приблизно 100 тисяч клітин ", - говорять вчені.

Чарльз Фостер, науковий співробітник коледжу Green Templeton в Оксфорді, дивиться на перспективи експерименту більш оптимістично.

"Ідея клонування мамонтів не така вже й безглузда. Інша справа - як поведуть себе ембріони?" - задається питанням він.

Хоча більша частина генетичного коду ембріона дістанеться йому від мамонта, частина перейде з яйцеклітини слона. "Ми не знаємо, як ця ендоплазматична матерія буде співіснувати з чужим ДНК", - говорить учений.

Це означає, що навіть у разі успіху клон виявиться все-таки гібридом, а не справжнім мамонтом.

Реклама:

Головне сьогодні