У США на 2,5 мільйони доларів засудили блогерку через те, що вона не журналіст

— 8 грудня 2011, 13:42

Крістал веде кілька блогів правничої тематики, де опублікувала кілька вкрай критичних статей про інвестиційну компанію Obsidian Finance Group та про одного з її співзасновників Кевіна Падріка, пише Watcher.com.ua.

Компанія у січні звернулася до суду з позовом у 10 мільйонів доларів за наклеп.

Представляючи себе в суді, Крістал заявила, що її публікації є суміш’ю фактів, коментарів і суджень – як і мільйон інших блогів у мережі. Однак позов відхилено не було.

Після аналізу блогових записів відповідачки про компанію, суддя визначив один такий, що дійсно є наклепом. Тому що ця публікація виглядає більш наповненою фактами, аніж інші, і розсудлива людина може зробити висновок, що це дійсно факти.

Крістал заявила, що ця публікація дійсно містить факти, які вона отримала від джерела в середині компанії. І, посилаючись на закон про захист джерел інформації у сфері медіа (так званий "репортерський привілей" або журналістська таємниця), відмовилася назвати своє джерело.

А без розкриття джерела вона не могла довести, що опублікована нею інформація відповідає дійсності, що це не наклеп. Чи, принаймні, перекласти відповідальність на першоджерело.

Суд постановив, що Крістал не підпадає під захист цього закону через те, що вона не є працівником офіційного ЗМІ. Брюс Джонсон, автор цього закону у штаті Вашингтон, стверджує, що, якби справа розглядалася у Вашингтонському суді, рішення було б зовсім іншим.

Орегонський закон було, мабуть, написано до того, як блогерство було включено до поняття "news media", і у ньому взагалі немає жодної згадки про Інтернет.

Реклама:

Головне сьогодні