Вчені сфотографували канібалізм білих ведмедів

— 9 грудня 2011, 11:05

На фотографії в науковому журналі видно, як дорослий ведмідь тягне тіло ведмежати, вбитого на кризі у Північному Льодовитому океані, пише Бі-бі-сі.

Зазвичай білі ведмеді полюють на тюленів, але якщо їх бракує, то величезні хижаки шукатимуть інші харчі - навіть, якщо вони належать до їхнього ж виду.

Фотографію ведмедя-канібала зробила фотожурналістка Дженні Росс. "Цей різновид внутрішньовидового хижацтва завжди час від часу траплявся", - сказала Росс.

При цьому, за її словами, останнім часом кількість подібних випадків зростає, особливо, якщо тварина виявляється заблокованою на березі та упродовж тривалого часу не має достатньо харчів через танення льодовиків, яке спричиняють кліматичні зміни.

Дженні Росс як приклад такої ситуації наводить історію зробленого нею фото.

Вона розповідає, що наблизилася до дорослого ведмедя на човні. Вона бачила, що той має харчі, але лише зблизька розгледіла, що це - ведмежа.

При цьому ведмідь скористався тим же способом убивства, як і у випадку з тюленями.

"Щойно дорослий ведмідь переконався, що до нього наближається човен, він насторожився: випростався над тілом ведмежати, засвідчуючи контроль над ним та сигналізуючи, що це його харчі", - розповідає Дженні Росс.

Фотографія була зроблена поблизу архіпелагу Шпіцберген, раніше ця територія була вкрита кригою цілий рік. Але значне танення льодовиків Північного Льодовитого океану призвело до того, що влітку дедалі більше територій вкриті не кригою, а водою. Тож без своєї звичної платформи для полювання на тюленів, ведмеді почали шукати альтернативних харчів, розповіла пані Росс.

"Полювання на іншого ведмедя - це спосіб здобути харчі. Очевидно, це порівняно легкий спосіб для дорослого самця. І видається, що через танення океанської криги така поведінка ставатиме дедалі поширенішою", - прогнозує автор фотографії.

Реклама:

Головне сьогодні