Стрілки годинника "Судного дня" переведені вперед

— 11 січня 2012, 11:02

Причиною цього став "неадекватний прогрес" в області ядерних і кліматичних проблем, повідомляє в середу Інтерфакс з посиланням на ВВС.

Рішення про переведення стрілок було ухвалене радою директорів журналу Чиказького університету "Вісник вчених-ядерників" (Bulletin of the Atomic Scientists) - засновника цього проекту.

Це рішення було спровоковано "провалом встановлення контролю над розповсюдженням ядерної зброї". Зокрема, нездатністю США, Китаю, Ірану, Пакистану, Ізраїлю та Єгипту досягти угоди про заборону ядерних випробувань.

До того ж, цьому сприяла катастрофа на АЕС "Фукусіма-1", а також погіршення кліматичних процесів.

Тепер до півночі, тобто до ядерної катастрофи, залишилося п'ять символічних хвилин.

Раніше в 2010 році стрілку годинника переводили на одну хвилину назад, завдяки рішенню США відмовитися від планів розгортання системи ПРО в Східній Європі і переговорів з Москвою щодо підписання нової версії договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь.

Проект був запущений в 1947 році творцями американської атомної бомби. Тоді до "півночі" залишалося сім хвилин. Найбільш далекими від "катастрофи" стрілки були в 1991, коли на тлі розпаду Радянського Союзу і закінчення "холодної війни" умовний час становив 17 хвилин до півночі.

Найбільш загрозливою ситуація оцінювалася в 1953 році після практично одночасного випробування Москвою і Вашингтоном термоядерних бомб – тоді стрілки зупинилися на 58 хвилинах.

Реклама:

Головне сьогодні