Життя на Землі зародилося в прісній, а не в солоній воді - вчені

— 18 січня 2012, 13:10

Однак це твердження значною мірою спростовує дослідження проведене на півдні території сучасного Китаю, де дослідники дійшли висновку, що перші так звані "оази життя" з’явилися саме в прісноводних водоймах і в безпосередній близькості від них, пише Дзеркало тижня із посиланням на CyberSecurity.

До такого висновку вчені з Університету Каліфорнії в місті Ріверсайд дійшли на підставі дослідження найдавніших кам'яних порід, які колись знаходилися в прісноводних водоймах. На поверхні цих каменів мільярди років тому мешкали одні з перших багатоклітинних організмів.

Безпосередньо дослідники кажуть, що їх наукова робота лише ускладнює теорію про походження видів на Землі. Водночас, учені дійшли висновку, що прісноводні організми розвивалися швидше своїх морських побратимів і саме вони змогли дати поштовх значній частині еволюційних процесів на нашій планеті.

За словами авторів дослідження, близько 3 млрд. років тому на Землі були одноклітинні організми, які домінували доти, поки приблизно 600 млн. років тому на планеті не з'явилися багатоклітинні організми. Саме такі організми дали серйозний поштовх еволюції і саме сліди проживання таких організмів були знайдені на півдні Китаю.

Каліфорнійські дослідники говорять, що їм вдалося знайти сліди колонії крихітних багатоклітинних ембріонів.

"Наш перший незвичайний висновок полягає в тому, що ці організми жили в непривітному середовищі — вони мешкали в середовищі мінеральної глини. Як правило, з часом ця хімічна сполука трансформується в інші види глини. У Китаї на базі цієї сполуки пізніше з'явилися гірські породи", — говорить один з учасників дослідження Том Брістоу.

Автори статті припускають, що більш давні багатоклітинні тварини могли зародитися і в океані, проте вченим поки не вдалося знайти стародавні морські скам'янілості, які б свідчили про це.

Реклама:

Головне сьогодні