Археологи: люди ласували попкорном ще 6 тисяч років тому

— 19 січня 2012, 15:39

Про це пише Утро.ru.

У місці, де колись було розташоване стародавнє поселення Уака Прієта, археологи виявили лушпиння, кукурудзяні качани та зерна. Вік найдавніших із них – 6,7 тисяч років.

Учені й раніше знали, що населення Південної Америки дуже давно навчилося використовувати кукурудзу в їжу. Досі в Перу знаходили спеціальні горщечки, в яких її запікали. Однак ніхто не міг припустити, що цей злак увійшов до меню ще раніше.

Як вважає дослідниця Долорес Піперно, кукурудзу запікали – щоб отримати "попкорн", а ще перемелювали – щоб зробити борошно.

Результати дослідження опублікував журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Кукурудзу вперше окультурили в Мексиці близько 9 тисяч років тому. Наші дослідження показали, що за кілька тисячоліть кукурудза потрапила до Південної Америки… Важливо те, що люди навчилися готувати ще до винайдення посуду, оскільки знайдені горщики відносяться до більш пізнього періоду. Виходить, кулінарні експерименти передували появі кухонного начиння", - говориться в роботі вчених.

Швидше за все, людина помітила здатність кукурудзи вибухати випадково – під час пожежі або просто впустивши початок до багаття.

Із європейців першими спробували попкорн англійські колоністи. В 1630-му році індіанський вождь презентував їм ціий мішок.

У 1885-му році американець Чарлі Кріторз винайшов машину для приготування попкорну, який згодом став популярним наїдком для кінотеатрів.

Реклама:

Головне сьогодні