У могилянці передчасно закрили виставку про тіло

— 10 лютого 2012, 17:06

Експозицію присвячено дослідженню тілесності в українському суспільстві, було закрито за рішенням президента НаУКМА Сергія Квіта.

Вхід до галереї наразі зачинено на замок. Сергій Квіт пояснив свої дії таким чином: "Це не виставка, а лайно", повідомляє Korydor.

Виставка "Українське тіло" стала спробою українських художників і художниць поглянути на український соціум як на середовище існування тіла, осмислити тілесний досвід проживання в ньому та дослідити, як політичні й ідеологічні орієнтири, страхи та бажання, образи й ідеї здатні залишати на тілі цілком видимі сліди.

У виставці взяли участь: Анатолій Бєлов, Артур Бєлозьоров, Євгенія Бєлорусець, Оксана Брюховецька, Олександр Володарський, Вова Воротньов, Нікіта Кадан, Володимир Кузнєцов, Саша Курмаз, Любов Малікова, Іван Мельничук, Лада Наконечна, Макс Побережський, Микола Рідний, Володимир Сай, Олексій Салманов / Добриня Іванов, Євген Самборський. Куратори виставки – Оксана Брюховецька, Сергій Климко, Леся Кульчинська.

Організатори розцінюють це як акт цензури, цілеспрямоване витіснення цілого спектру соціальної та політичної проблематики з простору публічної дискусії та унеможливлення її критичного розгляду. Наразі організатори виставки оголосили збір підписів на знак протесту проти художньої цензури в стінах НаУКМА та за поновлення роботи виставки.

У 2011 році активісти Центру візуальної культури мали кілька конфліктів із керівництвом Києво-Могилянської академії: щодо офісного приміщення центру та проведення круглого столу про соціальні протести.

Водночас, президент "Києво-Могилянської академії" Сергій Квіт заявляє, що у вузі "нема цензури, оскільки все будується на довірі один до одного".

"Виставка "Українське тіло" являє собою той виняток, який в усьому світі пов'язаний із ставленням до т.зв. патогенних текстів (які містять насамперед порнографію і насильство). Головна складність таких дискусій, в яких фігурує звинувачення у цензурі, полягає у визначенні, що саме можна вважати порнографією. Оскільки саме по собі ставлення до порно є однозначно негативним", вважає Сергій Квіт.

"Виставка "Українське тіло" являє собою ствердження права на порнографію: "моє право - моє порно", а також пропонує розрізнений набір порнографічних зображень. На мою думку, така мета не може реалізовуватися в університеті, в якому, до того ж, навчаються неповнолітні. Порнографія має певний попит, але узвичаєна на Заході законодавча практика спрямована на її "адресне" споживання. Пропаганда такого роду права взагалі не може вважатися нормою", - коментує президент Могилянки.

"З метою дати можливість бажаючим журналістам можливість ознайомитися з виставкою, ми зробимо для них спеціальний показ (про це можна домовитися через прес-центр НаУКМА) на наступному тижні. Ситуація справді дискусійна. Тому, на мою думку, організатори виставки "Українське тіло" мали б розмістити всі зображення експозиції на своїх веб-сайтах. Включно з тими, які вони самі вилучили як дуже "сміливі", - каже Квіт.

Реклама:

Головне сьогодні