Кишенькові гроші дітям: погляд професора економіки

— 17 лютого 2012, 16:13

Навряд чи, каже почесний професор фінансів та управління економікою із Державного університету штату Нью-Йорк, США, Льюїс Менделл.

Про це пише Time.

Давати гроші дітям просто так або ж нагороджувати за виконання хатньої роботи чи гарне навчання – над цими питаннями батьки з різних країн розмірковують уже понад 100 років, висуваючи різні аргументи.

Натомість професор Менделл пропонує третій варіант – час від часу просто давати дітям "цільові" гроші, на купівлю тієї чи іншої речі, яку вони хотіли б мати.

"Вивчивши літературу, я виявив, що кишенькові гроші, коли вони видаються неправильно – це жахлива ідея, в різних культурах та періодах часу. Дослідження показали, що, замість того, щоб сприяти появі гарних фінансових навичок, видача кишенькових грошей статистично пов’язана з нижчою фінансовою грамотністю, нижчим рівнем мотивації та неприязню до роботи, - говорить Менделл.

Зокрема, експерт посилається на дані одного з опитувань, проведене в 2000-му році. Воно підтвердило – діти, що отримували від батьків кишенькові гроші без жодних умов, у результаті менше знали про те, як треба витрачати та заощаджувати.

Сьогодні нерідко заклопотані батьки воліють просто платити власним дітям, не обговорюючи з ними те, як вони витрачатимуть ці гроші.

"Системи кишенькових грошей є ефективними лише тоді, коли вони створюють можливість для внутрішньосімейних дискусій на тему фінансів, про те, чому і як родина приймає фінансові рішення. І навіть тоді розмови можуть бути ефективні самі по собі, без роздавання (дітям) грошей, - каже професор.

"На жаль, сьогодні дуже мало батьків має вдосталь часу, терпіння, досвіду та бажання, щоб вести з дітьми правильні розмови… Обираючи між кишеньковими грішми, з якими поводяться неправильно, та відсутністю кишенькових грошей, я оберу відсутність кишенькових грошей", - наголошує він.

Якщо ви все ж вважаєте за доцільне видавати нащадкам певну суму щотижня чи щомісяця, слід обов’язково підкріпити це обговоренням – як і на що підуть ці гроші.

Син або донька-підліток, проциндривши всі свої заощадження, на вихідні мусить посидіти вдома без копійчини. "Порятунок" від мами чи тата – й урок не буде засвоєно.

Реклама:

Головне сьогодні