Експерти про проблему "буллінгу": дитина-ізгой може з’явитися і в успішному дитячому колективі

— 2 лютого 2012, 15:55

За даними британського Національного товариства з попередження жорстокого поводження з дітьми (NSPCC), 46% школярів колись ставали об’єктом кпинів та цькувань, пише ВВС.

Лише за 2011-й рік на гарячу лінію ChildLine зателефонувало більше 30 тисяч дітей та підлітків, що постраждали від такого ставлення своїх однолітків.

"У минулому цькування сприймалося як звичайне явище, що трапляється з усіма. Ставлення було таке, що треба лише стійко це перенести, й глузування вщухнуть. А тепер ми знаємо, що цькування є серйозною проблемою", - каже представник NSPCC Кріс Клок.

"Дуже багато залежить від педагога. Якщо педагог схвалює таку ситуацію, то ізгой обов’язково з’явиться. Мало цього, педагог буде ставитися до цього нормально. І є класи, які за своїм складом мають таких неформальних лідерів, і в цих класах, навіть якщо дитина-ізгой іде до іншої школи, його місце займає наступний", - говорить російський психолог та соціальний педагог Наталія Ярощук.

Існує так званий стихійний варіант появи ізгоя в успішному класі, де створена атмосфера змагання, й діти перебувають у постійному стресі. Наприклад, хтось обізвав дівчинку, вона болісно на це відреагувала, це помітили, та виявилось, що на неї дуже зручно вихлюпувати свої негативні емоції.

Інколи ж дитина виявляється чужою саме в конкретному середовищі, а в іншому класі чи школі її сприймуть цілком нормально. Це ж правило, до речі, поширюється й на дорослі колективи.

Де проходить межа між жартами та цькуванням, пояснюють психологи та педагоги. По-перше, це повторюваність якогось образливого слова чи дії по відношенню до іншої людини, як і ігнорування його негативної реакції. По-друге, це спрямованість на якість її дуже больові точки.

"Я б сказала, що такі знущання, те, що ми називаємо bullying, стали гіршими саме завдяки інтернету", - зауважує педагог лондонської школи для дівчаток Катя Аллот.

Образи й цькування сьогодні виходять за межі шкільних коридорів та відбуваються в соцмережах. У Британії знущання в інтернеті прирівняні до правопорушень.

Проблема "буллінгу" існуватиме завжди, вважає Аллот.

"Ті, хто знущаються, це ті, в кого якісь неприємності в житті – батьки розлучаються або ще щось, вони самі ображені та засмучені, й хочуть якось це висловити", - каже вона.

Реклама:

Головне сьогодні