Тест

Попри нестачу лікарів, у Харкові вирішили скоротити медперсонал

Про це розповіла віце-мер з гуманітарних питань Світлана Горбунова-Рубан, пише газета "Сегодня".

У теперішній ситуації чиновники нарікають на слабке фінансування медичної сфери регіону. Залишитися без роботи деякі лікарі можуть уже в квітні. При цьому самі медики кажуть: у лікарнях і так не вистачає кваліфікованих фахівців.

Наприкінці грудня харківські чиновники заявляли, що в 2012 році на медицину буде виділено майже 860 мільйонів гривень (це в 1.2 рази більше, ніж роком раніше). Більше планували витратити лише на освіту. А через півтора місяці в мерії заговорили про те, що медиків необхідно скорочувати. Почати реформу чиновники вирішили з вивчення штатного розкладу медичних закладів міста.

"На першому місці у нас первинна медицина. Ми працюємо з поліклінічними установами. Ми уважно вивчаємо кількість населення, всі дільниці. Наскільки дільниця відповідає тій кількості людей, що на ньому проживає, - розповіла Світлана Горбунова-Рубан. - Проблема сьогоднішньої охорони здоров'я полягає в його недофінансуванні. Ми знаємо ці сумні цифри: 50-52% від потреби всіх медичних установ".

Завершити підрахунки в мерії пообіцяли в кінці березня, після чого буде прийнято рішення про скорочення по всіх лікарнях і поліклініках міста.

До скорочень медикам не звикати. "Останні пару років нас то скорочують, то урізують зарплати, існуємо за залишковим принципом, - розповів на умовах анонімності один з кардіологів міста. - Скорочувати далі вже нікуди, у нас навпаки не вистачає людей".

"Кажуть, будуть закривати маленькі лікарні, роблячи ставку на багатопрофільні, - розповів хірург однієї з лікарень міста. - Скорочення, швидше за все, почнуть з лікарів пенсійного та передпенсійного віку. Під удар потраплять медики, які працюють в муніципальних лікарнях, а тих, які підпорядковуються Академії медичних наук, не чіпатимуть. Крім того, повинні скоротити велику кількість працівників санітарно-гігієнічної сфери (наприклад, співробітників санстанцій – "Сегодня")".

За словами правозахисників, прийдешня реформа може обернутися для Харкова катастрофою.

"Зараз у звичайні поліклініки звертаються найменш захищені категорії громадян, - запевняє член Харківської правозахисної групи Інна Захарова. - Забезпечені люди можуть дозволити собі звернутися в приватну клініку, наприклад, а ті ж пенсіонери - ні. Після скорочень медицина стане ще менш доступна. Кваліфіковані лікарі, у яких є своя приватна практика, просто підуть, залишаться тільки фахівці низької кваліфікації. У них збільшиться завантаження, але зарплату їм навряд чи піднімуть, адже тоді в реформі не буде ніякого сенсу. Все це призведе до того, що в лікарнях і поліклініках будуть утворюватися величезні черги ".