Чудо-квартира, або Один з варіантів порятунку від енергетичного колапсу

Через чотири роки більшість українців ризикують опинитися без тепла в своїх домівках. Платити за опалення їм просто буде нічим. За прогнозами експертів програми USAID "Реформа міського теплозабезпечення", до 2016 року в Україні тарифи на природній газ зростуть до 260%, на теплову енергію – до 250%, на електроенергію – 250%.

Водночас Україна залишається серед світових лідерів за обігрівом повітря, тобто несе одні з найбільших втрат теплової енергії. Трете місце серед постачальників парникових газів у нас займає житлово-комунальна сфера. Причин на це багато. Основних дві: застаріла система теплопостачання, коли лише на транспортуванні тепла від теплостанцій до будинків втрати сягають 20-30%, інколи – до 50%, та "холодні" будинки та квартири.

Так, через стіни втрачається до 35% тепла, вікна – до 10%, двері – 15%, дах – 25%, фундамент – 15%.

Українці найчастіше рятуються від холоду у квартирі стандартним набором: утеплюють пінопластом фасади своїх квартир та міняють вікна на герметичні пластикові. Звісно, це можуть робити лише ті, хто має фінансову можливість.

Але це не вирішує проблеми дірявих та замулених труб і тепломагістралей із застарілою теплоізоляцією. Результат – ледве теплі батареї, за які все одно треба платити.

З Державного і комунальних бюджетів за всі роки незалежності виділявся мізер на оновлення системи теплопостачання. Нині у неналежному стані 50%-80% тепломереж. І надії на те, що раптом посипляться мільярдні суми на одночасну заміну застарілих систем, немає.

Серед причин не лише брак коштів, але і монополізація теплопостачального ринку. Монополістам вигідно, щоб споживачі платили щоразу більші суми за опалення.

Оксана Денис – науковець і видавець періодики на екологічну тематику. Вона власниця двоповерхової квартири у старій кам’яниці у центрі Львова. Подорожчання газу її вже багато років не хвилює. Жінка давно відмовилася від газового опалення. Кахельні пічки у її квартирі, якими опалюється більшість квартир у старих будинках, служать лише як окраса. В ній все підпорядковане енергії сонця, землі та повітря.

Традиційні для квартир у старих будинках Львова кахельні печі тут лише як окраса. Усі фото Мар’яни П’єцух

А все починалося десять років тому, коли у квартирі Денис на останньому поверсі почав протікати дах. Жінка неодноразово зверталася до комунальних служб, але допомоги так і не дочекалася, хоч і будинок входить до історичної частина міста.

Почавши самостійно ремонтувати дах, Денис не зупинилась, і поступово перетворила квартиру в ідеальний приклад енергоощадності. "Міняючи дах, я зробила ізоляцію не 15 сантиметрів, як наполягали будівельники, а 30", – розповідає пані Оксана.

Впадає в око, що вікна на горищі, яке пані Оксана освоїла під жилі кімнати, наполовину засипані снігом. Його жінка спеціально не прибирає. Каже, що сніжне покривало служить додатковим захистом від випаровування тепла з квартири.

Попри очікування, не вдалося побачити у квартирі пластикових вікон. "Я не прихильник міняти вікна, я їх просто добре ущільнила і герметизувала старі. Раджу перед тим, як міняти вікна, добре розібратися, чи можливо утеплити старі", – додає Денис.

На деяких вікнах, які не відкриваються в холодну пору, натягнута звичайна поліетиленова плівка. Вона фактично не помітна, але водночас виконує роль додатково скла. Це не ноу-хау еколога. Виявляться, такі віконні плівки виробляє севастопольське підприємство, коштують вони небагато (два роки тому заплатила 35 грн. за 6 м. кв.).

Додаткова плівка на вікнах взагалі не помітна, але виконує функцію третього скла

Потурбувалася пані Оксана і про те, щоб при виході на балкон холодне повітря не потрапляло в квартиру. Тому збудувала невеличку терасу між балконом і кімнатою.

Головним принципом екосвідомості Оксани Денис є не як здобути енергію, а як її зберегти. "Я не втомлююся наголошувати на тому, що головним є не джерела енергії, які ми використовуємо (газ, вугілля, деревина, сонце тощо), а головне думати – як спожити якнайменше цієї енергії. Тобто спочатку треба утеплити стіна, вікна, перекриття, фундамент, щоб не втрачати тепло, а вже тоді вже думати, які джерела енергії використати", - каже науковець і додає, що добре утеплення – це не лише тепло взимку, але і холод влітку, бо, до прикладу, утеплені фасади захищають від перегріву приміщення.

Пані Оксана уважна до дрібничок. Наприклад, внутрішню сторону вхідних дверей пофарбувала у темно-коричневий колір – доведено, що він найкраще віддає тепло.

Також двері вона покрила спеціальною теплоізоляційною рідиною. "Двері металеві, від них тягло холодом, а зараз не тягне", - пояснила Денис. Цією речовиною покрила і керамічні комини.

Сонячні колектори на даху забезпечують не лише світло, але й дають електроенергію для роботи опалювальних систем у квартирі

Про екофанатизм Оксани Денис свідчить і відносно неяскраве освітлення у квартирі у вечірню пору. Хоча усі лампочки в квартирі світлодіодні, тобто енергоощадні, власниця вмикає їх по мінімуму. Каже, що світла їй вистачає. Нагадує, що наші предки якось обходилися без дуже яскравого освітлення у хатах. Використання українцями по максимум електроенергії для освітлення квартир, на думку пані Оксани – це від браку екоментальності.

При тому, що за світло пані Окснана не платить. Основну кількість електроенергії в квартирі дає сонце. На даху Денис встановила три сонячних колектори. В зимову пору року, коли за короткий світловий день акумульованої енергії замало, користується традиційним електрострумом. Але в місяць пані Оксани це обходиться не більше 50 гривень, хоча площа квартири, в якій також розташований офіс її видавництва, близько 150 метрів.

Оксана Денис використовує одночасно три системи опалення. "Перша дозволяє заощаджувати енергію, яку я використовую, – це стінове і підлогове опалення. Потребує 30-35 градусів температури, а не 70-80 як традиційний радіатор", – розказує пані Оксана.

Так звана котельня до цієї системи розташована у маленькій коморі на балконі. На тому ж балконі для потреб "котельні" – ще один невеликий сонячний колектор. Оскільки підлогове і стінове опалення – це низькотемпературна система (30-35 градусів), то сонячна енергія тут доволі ефективна.

Елемент підлогового опалення
Міні котельня Оксани Денис

Друга система – це насоси тепла "Повітря-повітря". "Це повітряне опалення за допомогою якого я дуже швидко нагріваю кімнату, коли не має часу чекати, поки спрацює стінова і підлогова система. Я просто вмикаю помпу і за 15 хвилин у мене тепло". Це своєрідний кондиціонер, який має функцію інверсного режиму. Тобто не тільки охолоджують влітку, але і обігріває взимку, навіть при температурі повітря до -25 °С. Насоси відносно дешеві і прості у встановлені, тихі та економні.

Третій джерелом тепла є камін. Він виконує резервну функцію для підігріву води. "Камін з водяним контуром. Коли я палю дрова, одночасно нагріваю воду в системі", - додає пані Оксана.

Камін, що підігріває воду

Ще однією дивиною для пересічного українця в квартирі Денис є рекуператори тепла. Це так звана примусова вентиляція, яка потребує мізерних затрат електричної енергії (3 Вт).

Пані Оксана встановила рекуператори у кожній кімнаті, завдяки їм не потрібно відчиняти вікна для провітрювання, і тим самим випускати тепло чи то прохолоду влітку з квартири. При провітрюванні через рекуператор – в квартиру потрапляє свіже повітря одразу кімнатної температури, тобто фактично в холодну пору підтримує тепло у кімнатах. Як порахувала пані Денис, вона завдяки таким пристроям, заощаджує взимку 74% теплової енергії.

Рекуператори в інтер’єрі квартири (на червоній цегляній стіні)

Крім того, як пояснює пані Оксана, вентиляція в квартирі є обов’язковою, оскільки інакше при стовідсотковому утепленні і ущільненні холодних місць у квартирі, є загроза грибка на стінах.

Якщо встановити стінову і підлогову систему опалення важко у окремо взятій квартирі, то рекуператор, за словами Оксани Денис, ідеальне рішення для квартир. "У кожній кімнаті, зробивши дві дірки в стіні, можна поставити рекуператор, одночасно економлячи теплову енергію".

Попри все, що на перший погляд встановлення таких сучасних систем вироблення енергії здається дорогим задоволенням, це не зовсім так. Оксана Денис веде доволі скромний спосіб життя. Меблі та речі декору в квартирі без жодних натяків на розкіш. І кошти, затрачені на поступову теплову модернізацію своєї квартири, їй давно вже повернулися відсутністю шалених рахунків за електрику і тепло.

Утеплений фасад квартири Оксани Денис

Сьогодні в Україні існує заборона на відключення від центрального теплопостачання в індивідуальному порядку, бо це розбалансовує усю систему. Але це не вирішує проблеми – українцям нерідко доводиться або мерзнути через ледве теплі батареї або навпаки – через надмір тепла відкривати вікна. І перші, і другі платять за газ однаково і з кожним роком їхні витрати лише зростатимуть.

Оксана Денис вважає, що кожна людина має право обирати джерело тепла, яким зігріти свою квартиру чи будинок. "Забороняти – це не вихід. Розумніше було би, якби теплопостачальні компанії зібрали мешканців, що хочуть відключитися, відключили би їх, і встановили нову систему опалення – чи то на сучасну на газі чи альтернативну. Це б зменшило б витрати теплової енергії. Але цього компанії не роблять, а вперто намагаються дати нам недоброякісні послуги", – каже науковець. Денис додає, що в усьому цивілізованому світі влада навпаки максимально підтримує людей, що прагнуть знизити споживання енергії.

Наприклад, в Німеччині була оголошена програма "500 тисяч сонячних дахів". За її умовами, власник квартири-будинку мав самостійно встановити у себе сонячні колектори. Згодом держава повертала 80%. При цьому, для бюджету це не були величезні затрати.

"Адже надлишок енергії, яку виробляють колектори, встановлені в рамках цієї програми, автоматично скеровується у загальну електромережу" - пояснює Денис.

Реклама:

Головне сьогодні