Тест

Дівчинці в США пересадили половину органів

Це найбільша подібна операція в історії, пишуть Вести.ru.

Дитину вже виписали додому. Зараз за нею доглядає її бабуся і каже, що відновлення йде за планом.

Їй було всього 5 років, коли рідні дізналися, що дитина важко хвора. Все почалося зі звичайної лихоманки, потім дівчинка почала різко втрачати вагу, а трохи пізніше в дитини несподівано набряк живіт.

Аллані був поставлений страшний діагноз - пухлина. Двічі лікарі проводили хіміотерапію, робили операцію, але вона виявилася неефективною. Пухлина швидко поширювалася в животі, викликаючи біль, набряки і ускладнюючи прийом їжі.

Захворювання виявилося рідкісною формою саркоми. Останнім засобом, щоб врятувати життя дитини, була трансплантація органів. Однак знайти донорські органи виявилося не просто. Родичі дівчинки чекали більше року.

"Ми вірили до останнього, але в якийсь момент практично втратили надію, - зізнаються вони. - Це диво, що ми знайшли потрібні органи. Знаєте, стільки людей на світі сподівалися, але так і не дочекалися своєї години".

Утім, найважче для лікарів було ще попереду - витягти уражені органи і пухлину. Операція супроводжувалася великою втратою крові. Шанси на успіх були 50 на 50, але, на щастя, через 14 годин дівчинку врятували.

"Це найбільша пухлина, яку я коли-небудь видаляв", - зізнався хірург.

В результаті лікарі госпіталю Бостона замінили маленькій пацієнтці відразу 6 органів - такого в історії лікарської практиці ще не було. Дівчинці пересадили шлунок, печінку, селезінку, кишківник, частину стравоходу і підшлункову залозу.

Ще три місяці Аллана провела в лікарні. Організм дитини боровся з інфекцією та ускладненнями після операції. Кожну ніч бабуся спала біля її ліжка, благаючи, щоб дитина вижила. І ось тепер 9-річна дівчинка знову вдома.

"У неї, як і раніше слабка імунна система, навіть набрякло обличчя через всі ці стероїди", - розповідає бабуся.

Аллана досі приймає кілька препаратів щодня, харчується через живильну трубку, а родичі повинні стежити за її станом, вимірювати рівень цукру в крові. Але найголовніше - дівчинка залишилася жива і йде на поправку.