Урядовці винні у бурі в Криму – екологи

— 9 лютого 2012, 12:26

На думку екологів, це сталося через велику розораність та практично повну відсутність лісосмуг.

"Буря сталась у тій частині Криму, де маємо велику розораність і практично не маємо полезахисних лісосмуг. – розказує заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Він зазначає, що понад півстоліття тому лісосмуги створювали саме для того, щоб не допустити пилові бурі. "Проте за роки незалежності Україна не спромоглась створити службу, яка б опікувалась лісосмугами. Тому вже понад 20 років їх ніхто не відновлює а лише місцеві жителі масово вирубують на дрова", - вважає Василюк.

Втрата захисних властивостей лісосмугами стає причиною вітрової ерозії, втрати родючого шару ґрунту та падіння врожайності сільськогосподарських культур. Часто лісосмуги стають місцем самовільного скидання сміття, самовільних рубок або потерпають від випалювання стерні на прилеглих полях.

Вітрова ерозія сьогодні стає дуже поширеною в багатьох регіонах України. Потенційно, вітрова ерозія є фактором прискорення опустелювання найбільш розораних регіонів країни.

"Південь України перетворюється на пустелю здебільшого не з причини глобальних змін клімату, а через просту байдужість урядовців, які не розуміють що збереження лісосмуг – єдиний шанс вберегти економіку степової зони", – додає Василюк.

Нагадаємо, 7 лютого мешканці західної частини Криму зустріли бурю, яка засипала снігом і землею дороги і поперевертала автомобілі. Швидкість вітру сягнула 30 м/с. Тимчасово перекритими лишились траси Сімферополь - Джанкой,
Сімферополь - Євпатория, Сімферополь - Армянськ та ін.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні