Японець зробив з павутини струни для скрипки. Аудіо

— 6 березня 2012, 15:52

Науковий журнал Physical Review Letters повідомляє в своєму останньому номері, що подібні властивості можуть пояснюватися тісним переплетенням волокон в нових струнах, які практично не мають проміжків, пише Бі-Бі-Сі.

Автором винаходу є співробітник медичного університету Нара Сігеесі Осаки. Він вже давно цікавиться механічними властивостями павутинного шовку.

Зокрема, Осаки вивчав фізичну природу павутинних волокон, визначивши їх міцність на розрив і інші властивості в статті, опублікованій в 2007 році.

Йому вдалося удосконалити метод одержання великої кількості таких волокон від павуків, які розводяться в неволі. А тепер науковець взявся до застосування цього цікавого матеріалу.

Відео New Scientist

Осаки використовував для отримання волокон павутини 300 самок павуків виду Nephila maculate - які відомі складною архітектурою створюваної ними павутини.

При виготовленні скрипкової струни дослідник сплітав з 3-5 тисяч окремих волокон жилу, в якій волокна орієнтовані в одному напрямку. Кожна струна потім складалася з трьох таких жил, які запліталися в протилежному напрямку.

Потім Осаки зайнявся виміром їх міцності на розрив - це найважливіший параметр для скрипалів, які не люблять, коли струни рвуться при грі.

Павутинні струни виявилися менш міцними на розрив, ніж жильні струни, але міцнішими, ніж нейлонові з алюмінієвим напиленням.

Дослідження за допомогою електронного мікроскопа показали, що павутинні струни мають в розрізі абсолютно круглий профіль, що складається з волокон, які набули різноманітних форм, але при цьому тісно примикають одне до одного, не залишаючи проміжків.

Сам Осаки вважає, що саме ця властивість павутинних струн надає їм міцність і унікальні акустичні властивості.

"Кілька професійних скрипалів повідомили мені, що павутинні струни створюють унікальний тембр", - заявив дослідник.

Реклама:

Головне сьогодні