Елітні вина Бордо стануть доступнішими: експерти

— 12 квітня 2012, 15:57

Врожай 2011-го року, порівняно з двома попередніми, виявився менш вдалим, і виноробам доведеться сильно знизити ціни, щоб збути молоде вино, пише The Financial Times. Ряд аналітиків очікують, що Бордо може подешевшати вдвічі.

Минулого тижня в Бордо була проведена дегустація врожаю 2011 року, за результатами якої вина отримали дуже стримані відгуки експертів. За словами аналітиків, цей вінтаж навіть близько не можна порівняти з вінтажами 2009 і 2010 років, які відрізняються винятковою якістю.

Проте ціни на вина 2009-2010 вже досягли свого піку. І цю ситуацію цілком усвідомлюють власники багатьох винних господарств в Бордо. Зокрема, власник двох відомих маєтків з Помроля: Château Trotanoy і Château Pétrus - Крістіан Муекс офіційно оголосив про повну готовність до 50% знизити вартість вин врожаю 2011 року.

В інтерв'ю виданню Thedrinksbusiness він сказав: "Щоб цікавість споживачів до наших вин залишалася на колишньому рівні, ми повинні знизити вартість продукції орієнтовно на 30-50%. Чим раніше ми скинемо ціни цього року, тим менше ймовірність, що споживачі не звернуть на нього увагу і будуть чекати врожай 2012 року".

Таке застереження Крістіан Муекс дає тим виноробам, які намагаються потягнути час і випустити вінтаж 2011-го за ціною попереднього – 2010-го року. На його думку "бордоський міхур" був штучно роздутий китайськими гравцями на винному ринку, і саме вони зараз можуть просто "пропустити" 2011 рік, так як стали більш вибагливі в останній час.

Але не всі винороби підтримують точку зору Муекса.

Зокрема, технічний директор Figeac Фредерік Фей вважає, що врожай 2011 року прекрасно покаже себе в процесі витримки: "Я думаю, що врожай 2011 року можна випускати за ціною 80-100 євро за пляшку навіть незважаючи на те, що 2008 рік починав з вартості 40 євро, а зараз його продають по 70. Така ціна обумовлена інтересом китайських споживачів, і якщо є можливість заробити більше грошей, то чому б не скористатися таким шансом?".

Реклама:

Головне сьогодні