За півгодини жебракування у метро журналіст назбирав 30 гривень

— 18 квітня 2012, 14:54

Перевірити великодушність харків'ян журналіст газети "Сегодня" вирішив у переході метро між станціями "Історичний музей" і "Радянська", де в годину-пік проходять великі потоки людей.

Кореспондент не вдягнувся у лахміття для більшої переконливості, але прилаштувався з невеликим целофановим пакетиком до бабусі. Експеримент був розподілений на 3 етапи: перші 15 хвилин журналіст стояв з табличкою "Потрібні гроші на гамбургер", потім - з написом "Терміново потрібні гроші", а останні 15 хвилин і зовсім без пояснень.

Перші кілька хвилин люди поспішаючи пробігали повз, здавалося, що добре одягнений хлопець не вселяє їм довіри, однак потім в пакетик посипалася не тільки дрібні гроші, але й паперові купюри.

Молодий пасажир підземки кинув одразу 4 грн.

"Я сам недавно ногу ламав і знаю, скільки грошей потрібно на лікування. А в нього, може, нікого в місті немає, і допомогти нікому ", - поділився хлопець своїми міркуваннями.

Журналіст газети "Сегодня" під час експерименту

Щоб не вводити людей в оману, журналіст повертав гроші щедрим харків'янам і запитував, що спонукало їх дістати гаманець. Так, за півгодини в переході вдалося "заробити" близько 30 грн.

Що цікаво, найактивніше кидали гроші, коли не було ніякої таблички. А ось прохання скинутися на гамбургер змушувало народ відвертатися. "Навіщо мені допомагати, коли на табличці написано, що він на гамбургер просить! На хліб б я ще кинув, а ось на гамбургері він довго не протягне - не раціонально ", - вважає 13-річний Ігор.

За час "підробітку" в метро журналіста з простягнутою рукою тричі намагалися видворити з переходу. Двічі це були охоронці метро і один раз - черговий міліціонер зі станції "Радянська".

"У нас жебрацтво не заборонено законом, але з метро жебраків ми виганяємо, бо вони заважають людям спокійно пересуватися", - пояснив міліціонер Олександр.

Провівши нехитрий підрахунок, виходить, що при 8-годинному "робочому дні" за місяць можна заробити майже 10 000 грн, а значить, накопичити гроші на однокімнатну квартиру можна всього за 2 роки. Це при тому що середня зарплата на Харківщині - 2400 грн.

А ось біля храму просто так прилаштуватися журналісту не вдалося: побачивши конкурента в людині на милицях, його вигнали з території Свято-Покровського монастиря.

"Та що тут можна заробити. Так, на хліб, цукор, якщо пощастить - рослинне масло. Більше грошей можуть дати біля входу в монастир. Але там просто так не станеш, охоронець проганяє. А ось до Благовіщенського краще не йти - там навіть побити можуть ", - розповіла пенсіонерка Марія.

Біля входу в Благовіщенський собор журналіста зустріли двоє чоловіків і жінка похилого віку з стаканчиками (для милостині).

"Ідіть по-хорошому. Думаєте, тут легко стояти? Спочатку треба самому заплатити ", - кричали жебраки, але кому і скільки платити, не зізналися. Зінаїда, яка просить милостиню біля храмів і в метро, ​​розповіла, що за день можна заробити близько 100 грн, а найбільше в шапку кидають рано вранці, коли народ поспішає на роботу, і ввечері, коли повертається.

Незважаючи на лояльне законодавство, яке не забороняє просити милостиню, харківські правоохоронці регулярно проводять рейди і виявляють бродяг-жебраків. У міліції з ними проводять профілактичні бесіди і ставлять на облік. А тих, хто змушує стояти з простягнутою рукою і просити подаяння, чекає покарання.

"За підбурення до жебракування загрожує позбавлення волі строком від 3 до 8 років", - розповіли в облУВС.

А от бути чи не бути жебраком біля воріт храму, вирішує його настоятель. "Одні настоятелі дозволяють просити милостиню, інші – ні. Найчастіше нікого не женуть, часто настоятелі храмів розпоряджаються навіть годувати жебраків", - розповіли в харківській єпархії.

Реклама:

Головне сьогодні