Житлова пастка, або Ремонту не підлягає

Щороку кількість небезпечних для життя будинків в Україні зростає на сотні й тисячі. Так, в порівнянні з минулим роком кількість аварійних будинків у країні збільшилась на 790 споруд.

Кожна третя конструкція потребує капітального чи поточного ремонту. Згідно з інформацією, викладеною у статистичному збірнику Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2011 року в Україні налічувалось 13 716 аварійних будинків.

Причина такого стану будинків – недостатнє фінансування капітального ремонту житлового фонду - 8-10 % від потреби

Найгірша ситуація – на Донеччині

Як повідомили "Українській правді. Життя" в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, найбільша кількість аварійних будинків – у Донецькій (2471) та у Вінницькій (1363) областях.

ВІДЕО ДНЯ

"Наступає на п’яти" Одеська область (1147).

У свою чергу, як повідомили нам у Державному комітеті статистики України, критична ситуація спостерігається і на Черкащині, де аварійних будівель налічується 910 одиниць.

В Чернівецькій та Харківській області нараховується 642 і 649 аварійних конструкцій відповідно, а ось найменше зношених будинків – у Криму (179), на Закарпатті (174), в Чернігівській (176), Кіровоградській (19) областях та в Києві (16). Принаймні такими є дані Державного комітету статистики.

Хоча, експерти стверджують, що у центрі Києві може обвалитися на голови мешканців кожен другий будинок.

У Мінрегіонбуді звітують: зношені конструкції ремонтують. Так, загальні витрати на капітальний ремонт будинків склали 335,2 мільйони гривень. Втім, чомусь не вказується, скільки ж будинків за ці кошти вдалось зробити придатними для життя. У відомстві ж хитро оперують "квадратними метрами".

Як зазначили нам, "загальна площа відремонтованих житлових приміщень склала 1 675,4 тисяч м2, кількість відремонтованих квартир - 1 289 одиниць (63 380 м2)".

В Одесі та Харкові аварійні будинки – до 1917 року забудови

Не тільки хваляться, але й журяться своїми старовинними будинками в Одесі. Як повідомили нам в Одеській міській раді, середній вік аварійних будинків у місті складає понад 100 років, усі будівлі – до 1917 року забудови. І, звісно, вони потребують відновлення та ремонту. "На даний момент у місті налічується 317 аварійних будівель", – повідомила начальник відділу по зв’язкам зі ЗМІ Одеської міськради Наталя Мальцева.

Поточний ремонт у місті здійснюється за рахунок коштів утримання будинків і прибудинкових територій, які формуються за рахунок складової квартирної плати мешканців будинків. Капітальний ж ремонт проводиться за рахунок коштів міського бюджету, і лише після проведення обстеження профільним інститутом в залежності від технічного стану будинку.

До слова, цього річ в Одесі планують провести капітальний ремонт 59 будинків. Минулого року на капремонт житлового фонду виділили 10 520 000 гривень, – повідомляють в міській раді. Втім, йшлось лише про ремонт покрівлі, фасадів, інженерних мереж та ремонт ліфтів.

У житловому фонді Харкова питання аварійних будинків також актуальне. "У місті налічується 1240 старих житлових будинки до 1917 року забудови", – розповіли у департаменті у справах інформації та зв`язків з громадськістю Харківської міської ради.

Згідно з технічною документацією, за рахунок коштів міського бюджету у 2011 році був проведений капітальний ремонт будівельних конструкцій у… 31 житловому будинку на суму 2,1 мільйона гривень.

"Це заміна міжповерхового перекриття, зовнішніх та внутрішніх стін будинків, відновлення стропильних систем дахів, ремонт фасадів, покрівель та інше", – уточнили в Харківській міській раді. Коли і за які кошти ремонтуватимуть ще понад тисячу небезпечних конструкцій у місті – загадка.

Втім, небезпечні для життя не лише старі будинки. Так, 6 вересня цього року у новому житловому комплексі "Воздвиженка" у Києві обвалилася стеля в арковому проїзді (на фото).

А 17 лютого минулого року обвалилась стеля у торговому центрі SkyMall.

Львівські будинки небезпечні для життя. Ціна питання – 70 мільйонів гривень

Житлово-комунальне господарство Львова нині також переживає значні труднощі. Збільшується кількість старого та аварійного житлового фонду, матеріально-технічна база житлово-комунального господарства вкрай зношена, а обладнання застаріле та енергомістке. До категорії аварійних у місті віднесено 26 житлових будинки. Особливо складною є ситуація у центральній частині Львова, де розташована більшість аварійних конструкцій.

Для приведення будинків до належного технічного стану необхідно у середньому 70 мільйонів гривень на рік. Тим часом, як повідомили нам у Львівській міській раді, у минулому році з міського бюджету кошти на ремонт аварійних будинків не виділялися. Чи фінансуватимуть ремонт небезпечних будівель цього річ – невідомо.

Ні копійки з міського бюджету на капітальний ремонт аварійних будинків не виділяли і в Житомирі. Лише комунальними житловими ремонтно-експлуатаційними підприємствами проводиться їх… підтримуючий ремонт, – уточнив нам заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Микола Боровець. Тим часом у місті визнано аварійними 59 одноповерхових житлових будинків та окремих квартир у них.

Ремонту не підлягає

В Маріуполі ж на Донеччині де, за результатами технічної інспекції, визнано аварійними 34 будинки, відмовились від капітального ремонту таких конструкцій в принципі.

За словами директора департаменту розвитку житлово-комунальної інфраструктури Маріупольської міської ради Олександра Дмитрієва, з одного боку, ремонти таких будівель потрібно проводити в терміновому порядку, оскільки зволікання може привести до повної непридатності будинку для проживання. З іншого боку, об’єми фінансування капремонтів не дозволяють це зробити. За попередніми підрахунками, на ремонт аварійних будинків місто потребує 20 мільйонів гривень.

Мер Маріуполя Юрій Хотлубей не бачить сенсу витрачати гроші на відновлення таких будинків, під якими, за його словами, "практично немає фундаментів". "Потрібно відселяти людей, купувати нове житло на вторинному ринку, зносити аварійні будинки і віддавати ці ділянки під будівництво нового житла", – переконаний міський голова.

81% зносу – будинок непридатний для проживання

Виникає питання: які ж будинки підлягають під категорію "аварійні"? Відповідно до наказу Держжитлокомунгоспу від 2 липня 1993 р. за № 52 будинок визнається непридатним для проживання, коли йо­го фізичний знос сягає 81 відсоток, тобто такий будинок практично зношений.

Обстежувати стан цих будинків слід періодично у строки, встановлені Кабінетом Міністрів України — не менше одного разу на п’ять років. Оцінку конструкції проводять інженерно-технічні працівники житлово-експлуатаційних організацій за участю представників громадськості. Перевіряються двір будинку, фундаменти, під­вали, стіни, балкони, еркери, карнизи, стикові з’єднання у великопанельних жилих будинках, дах та обладнання на ньому (димові та вентиляційні канали та ін­ше). Також дається оцінка ліфтам та їх обладнанню, оглядаються поверхи будинку.

До слова, стаття 7 Житлового кодексу України передбачає, що квартири і будинки державного та громадського житлового фонду, непридатні для проживання, можуть бути переобладнані для використання в ін­ших цілях або знесені за рішенням виконавчого органу відповідної Ради або місцевої державної адміністрації.

РЕКЛАМА

Краска по ржавчине – средство для защиты металла от коррозии. ЧП "Наша Фарба" рекомендует грунт-эмаль ХВ-0278, предназначенный для окраски поверхностей из металла с остатками окалины и плотно держащейся ржавчины в условиях промышленной атмосферы, а именно для окраски оград, решеток, гаражей и т.п. и для ремонтной окраски автомобильных деталей.

Реклама:

Головне сьогодні