Над реактором ЧАЕС починають будувати захисний купол

— 26 квітня 2012, 14:45

Цей проект оцінюється в 990 мільйонів євро, а його завершення планується восени 2015 року.

Дирекція ЧАЕС повідомила, що наразі над зруйнованим енергоблоком завершені роботи зі стабілізації існуючого саркофагу. Тепер на черзі монтаж нового укриття, яке має накрити старе. А також вилучення зі зруйнованого реактора радіоактивних матеріалів та їхнє захоронення.

Весь цей комплекс проектів реалізує понад 30 компаній з різних країн. Зокрема німецька RWE NUKEM GmbH уже побудувала установку з вилучення твердих радіоактивних відходів та завод з їхнього сортування й переробки.

Новий безпечний конфайнмент має вже 2015 року ізолювати зруйнований реактор від довкілля, і стати місцем захоронення радіоактивних відходів реактора.

За словами експерта з проблем ядерної та радіаційної безпеки Володимира Усатенко, ніхто в цілому світі не здатний оцінити реальний ступінь небезпеки Чорнобильської АЕС, і це вже визнав провідний російський фізик Євген Веліхов.

"Ціла база даних про ситуацію на ЧАЕС, зокрема інформація про те, що всі 200 тонн ядерного палива після аварії зашилися всередині четвертого реактора, були сфальсифіковані ще 1992 року під час підготовки до першого конкурсу з перетворення об'єкта" Укриття" в екологічно безпечну систему. Відтоді всі проекти розраховуються на основі цих невірних даних, а альтернативні думки ігноруються", - наголосив експерт.

Він також повідомив, що на його запити ані адміністрація зони відчуження, ані дирекція ЧАЕС не спромоглися надати жодних даних про те, які саме наслідки Чорнобильської катастрофи їм вже вдалося ліквідувати.

Тим часом Чорнобиль, за його словами, продовжує вбивати людей. Як приклад Усатенко навів негативний вплив на здоров'я мешканців Іванківського району Київської області, розташованого безпосередньо біля 30-кілометрової зони відчуження.

"Смертність дітей тут утричі перевищує рівень дитячої смертності в Київській області", - каже Усатенко. Але ця статистика, на його думку, менш цікава владі, "ніж будівництво на ЧАЕС, яке приносить їм прибутки".

За матеріалами Радіо Свобода, Deutsche Welle.

Реклама:

Головне сьогодні