Бельгійці відстоюють авторські права на картоплю-фрі

— 3 квітня 2012, 13:36

Кулінарний специалітет - унікальний харчовий продукт, вигаданий або винайдений в будь-якій країні чи місцевості або одержав поширення через певну національну кухню.

Асоціація Brussels Frites Forum оголосила про намір ініціювати, так звану, "громадянську ініціативу", пише Дело.

Brussels Frites Forum, зокрема, має намір домагатися, щоб Фріту було привласнено географічний статус традиційної страви бельгійської кухні. Таким чином, асоціація бажає отримати ексклюзивне торгове право на назву "Фріт", "французька картопля" та "чіпси".

Намір бельгійців вже викликав обурення серед французьких аграріїв, які попередили, що в разі, якщо Єврокомісія зареєструє заявку від Бельгії, вони можуть влаштувати тракторну блокаду на франко-бельгійському кордоні.

Як розповіли в Бельгійській професійній асоціації закусочних-фрітрі, що об'єднує п'ять тисяч власників, під час приготування, Фріт двічі занурюють в "ванну" з киплячого масла. Перший раз це роблять для того, щоб картопля обсмажилася зсередини, а вдруге, дають йому "відпочити" кілька хвилин - для утворення хрусткої скоринки.

Картопляна скибочка, за бельгійським рецептом, повинна мати довжину до 12 сантиметрів.

Власники пересувних закусочних-фрітрі незмінно насипають свою нехитру ситну страву в картонні кульки і ванни, пропонуючи скуштувати Фріт або з майонезом, або з іншими соусами - на смак клієнта.

Зазначимо, що захистити свої національні страви намагаються різні країни. Так, наприкінці минулого року Національний центр інтелектуальної власності Грузії "Сакпатент" ("Грузпатент") запатентував 30 найменувань національних страв.

Зокрема, були запатентовані коржик з сиром "хачапурі", виноградна горілка "чача", сир "сулгуні" і "чурхела" - солодощі з нанизаних на нитку горіхів в густому сиропі на основі виноградного соку.

Реклама:

Головне сьогодні