Посуха у Великобританії: місцевим радять не мити посуд, не митися та збирати росу. Відео

— 5 квітня 2012, 13:45

Місцевим мешканцям рекомендують не мити вікна, машини і навіть тарілки - без особливої ​​потреби. Штраф за непокору - 1000 фунтів (15 000 гривень). Якщо брудного посуду таки багато - британцям вже пояснили, що робити.

"Це, звичайно, не дуже зручно, але ж в раковині можна встановити заглушку і використовувати одну й ту ж воду по кілька разів. Є ще один спосіб зекономити, наприклад, вимикати воду, коли чистиш зуби", - ділиться секретами економії англійська господиня.

Найбільша в Лондоні комунальна компанія розсилає всім листи з приписом приймати легкий душ замість ванни - на все про все чотири хвилини. І ручне прання одягу.

Нині, за новими правилами, за якими до оселі можуть прийти і перевірити, живе не лише столиця, а й усі прилеглі графства. Кожен третій мешканець Британії, 20 мільйонів чоловік, з сьогоднішнього дня зобов'язаний старанно економити воду.

Ангійцям пропонують збирати навіть росу. У найбільш посушливому графстві Йоркшир рекомендують садити лаванду - її можна практично не поливати. Всі інші клумби і грядки засохли.

У водосховищах - порожньо. У ста кілометрах від Лондона повністю висохла колись повноводна ріка Кеннет. Нові правила для садівників забороняють використовувати шланги.

"Машини мити все-таки можна, але воду потрібно набирати у відро і акуратно протирати скло - це безпека. А ось чистий кузов під час засухи - не так важливо. Город поливати теж можна - з лійки", - вносить роз'яснення офіційний представник комунальної компанії Лондона, Саймон Еванс.

Води майже не залишилося й на мийці для кебів. 30 000 машин вийдуть на вулиці брудними. Профспілки вже планують страйк.

Зароблять продавці магазинів - лійки, бочки і відра зараз дуже популярні. Снігу взимку в Лондоні не було, і, щоб врятувати ситуацію - пояснюють у Міністерстві природи - потрібна довготривала злива, як мінімум на тиждень.

Всі обмеження обіцяють зняти, як тільки підуть дощі. Втім, мешканці Лондона добре пам'ятають, як 35 років тому під час такої ж посухи, в місті ввели режим надзвичайної ситуації-воду, протягом 6 місяців, видавали порційно, через вуличні колонки.

Зазначимо, що після довгих дебатів фонтани на Трафальгарській площі вирішили не чіпати.
Головним аргументом стала Олімпіада і гроші туристів. Заради них, воду в історичному центрі Лондона залишать.

Реклама:

Головне сьогодні