На фанатів з інвалідністю під час Євро чекають серйозні випробування

— 21 травня 2012, 13:47

Однак у більшості випадків це під силу лише тим інвалідам, які не бояться екстріму, пише Deutsche Welle.

Для незрячих деякі місця на українських стадіонах обладнали аудіо-системами. Таким чином люди з вадами зору зможуть слухати спеціальне коментування матчу. Інвалідам на візках обіцяють безперешкодний проїзд на спецмісця.
Можна сказати, що українські стадіони більш-менш готові приймати фанів з особливими потребами. От тільки цим фанам ще треба дістатися до спортивних арен, де відбуватимуться матчі "Євро-2012".

Чиновники стверджують, що будували інфраструктурні об’єкти з урахуванням потреб усіх, зокрема й людей з обмеженими фізичними можливостями.

Натомість представники організацій, які захищають в Україні права інвалідів наголошують, що деклароване дуже віддалене від реальної ситуації. Футбольним фанатам з інвалідністю треба бути готовими до серйозних випробувань, попереджає координатор програми "Безбар’єрна Україна" Національної асамблеї інвалідів України Ярослав Грибальський і говорить про велику кількість "архітектурних бар'єрів".

Грибальський наголосив, що досі не працює більшість "амбуліфтів", встановлених на стадіонах, в аеропортах, на залізниці. За його словами, одним з небагатьох винятків є спеціалізований ліфт в аеропорту "Бориспіль".

А от працівників, які могли б професійно надати допомогу людині із особливими потребами не має і там. "Бракує спеціально навчених людей немає, - зауважив Грибальський. - Персонал надає супроводжуючі послуги чисто по-людські, але не кваліфіковано".

Гостям з інвалідністю буде не надто комфортно й на українських залізничних вокзалах, застерігає представник Національної асамблеї інвалідів України. За словами Грибальського, там немає чіткого інформування про місця для інвалідів, відсутній чіткий маршрут, як інваліду безперешкодно добратися з вокзалу до місця призначення на візку.

Голова Центру реабілітації інвалідів і дітей-інвалідів містечка Лозова, що в Харківській області, Олег Лебідь наголошує: чимало й українських інвалідів хотіли б потрапити на матчі "Євро-2012", але дістатися з маленького провінційного містечка, скажімо, до Харкова доволі проблематично.

"Я виїжджаю на візку з будинку й не знаю, як потрапити навіть в аптеку - бордюри такі, що ніхто їх не перескочить. На залізничному вокзалі те ж саме", - бідкається чоловік.

Лебідь переконаний, що в Україні потрібно переглянути державні норми з облаштування доріг та тротуарів, аби ними могли їздити й інваліди.

Однак і з пандусами не все так просто. Більшість будівель і переходів, які обладнані пандусами, все одно непридатні для інвалідів. За українськими будівельними нормами кут нахилу пандусу для безпечного пересування інвалідів на візках не повинен перевищувати 10 градусів, однак в Україні кут нахилу більшості пандусів - 30-40 градусів. Такі споруди лаконічно називають "пандусами самогубців".

"Переходи, метро, кафе для інвалідів на візках не доступн", - каже президент Спілки громадських організацій інвалідів Києва Олександр Ворона. За його словами, під час підготовки до "Євро-2012" на інвалідах просто зекономили.

Аби допомогти фанам з обмеженими фізичними можливостями, які збираються на "Євро-2012", Національна асамблея інвалідів підготувала спеціальний сайт. Він має й англійську версію (http://www.invatourism.org.ua/?q=en). На цьому потралі можна знайти інформацію про доступні для інвалідів кафе, готелі, музеї, транспорт в містах-господарях турніру.

Реклама:

Головне сьогодні