Щогодини на чорному ринку продають людський орган – ВООЗ

— 28 травня 2012, 13:29

75% "товарів" чорного ринку – це нирки. За підрахунками ООН, за рік у світі продають близько 10 тисяч органів.

Про це повідомляє The Daily Mail із посиланням на The Guardian.

Пацієнти-замовники платять за одну нирку понад 200 тисяч доларів. Злочинні угрупування скуповують органи в бідного люду, зокрема в Китаї, Індії та Пакистані, порівняно за безцінь – по 5 тисяч доларів.

На думку експертів, зростання кількості таких захворювань, як діабет, гіпертонія та серцеві захворювання, стомлює попит на "чорні" донорські органи.

Наявність фінансової прірва між заможними та бідними країнами означає, що з одного боку завжди не бракуватиме покупців, готових заплатити, а з іншого – продавців, яким конче потрібні гроші.

"Ставки настільки великі, прибуток, який можна отримати, настільки великий, що є спокуса", - зазначає представник ВООЗ Люк Ноель.

Однією з найгостріших проблем чорної трансплантології є те, що "випатраний" донор після операції часто залишається напризволяще, не одержуючи необхідної медичної допомоги.

"Хто має з цього користь – так це багаті пацієнти, які можуть дозволити собі купити нирку, лікарі та адміністратори лікарень, а ще посередники, торгівці. Це цілком неправильно, неправильно з моральної точки зору", - каже професор University Hospitals of Leicester NHS Trust, лікар-нефролог Джим Фіхеллі.

Реклама:

Головне сьогодні