Археологи знайшли викарбувану на глині згадку про Віфлеєм

— 29 травня 2012, 10:49

За словами археологів, окрім текстів Біблії, це перше свідчення існування Віфлеєму в період Першого Храму (X-VI-го сторіччя до нашої ери).

Про це повідомляють Вести.ру.

На знахідку, що має діаметр усього близько 1.5 сантиметру, натрапили під час просівання ґрунту під час археологічних розкопок в національному паркові Емек Цурім.

"Знайдена нами булла відноситься до сьомого року правління одного з царів Іудеї VIІ-го сторіччя до нашої ери – Езекії, Манассії або Іоссії", - розповідає керівник розкопок Елі Шукрон.

Булла або відбиток, який лишають на глині, супроводжувала вантаж, що прямував із Віфлеєму до Єрусалиму. На думку археологів, вона належала до так званих "фіскальних булл", які використовували в адміністративних цілях під час підрахування податку.

Напис на буллі містить згадку про Віфлеєм, один із найдавніших міст планети та батьківщину Ісуса Христа.

"Це перший випадок, коли Віфлеєм або Бейт-Лехем з’являється не в Біблії, а в археологічній знахідці, що відноситься до періоду Першого Храму. Знахідка підтверджує інформацію про те, що Віфлеєм був частиною Іудейського царства та існував понад 2700 років тому", - каже Шукрон.

Віфлеєм уперше згадується в Біблії як місце, неподалік від якого померла та була похована Рахіль, одна з дружин патріарха Іакова.

Реклама:

Головне сьогодні