Киян запрошують здати трохи крові

— 14 червня 2012, 11:06

Так, з 9.00 до 14.00 Деснянська райорганізація Червоного Хреста проводитиме День донора з забором крові на вул. Курчатова, 8-А, повідомляє Київський міський центр здоров’я.

"Донором може стати кожна здорова людина у віці від 18 до 60 років. При собі необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код. Вранці потрібно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб. Напередодні дня здачі крові не вживають алкогольні напої та жирну їжу", йдеться у повідомленні.

Пам'ятка для донора. Відповідно до чинного законодавства донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених МОЗ.

За особистим рішенням донора здача крові може здійснюватися безоплатно або з оплатою, порядок якої встановлюється Кабміном.

У день здачі крові донори звільняються від роботи на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форми власності, зі збереженням за ними середнього заробітку, забезпечується безкоштовним сніданком та обідом або грошовою компенсацією.

Донори з числа студентів вищих навчальних закладів у зазначені дні звільняються від занять. Після кожного дня здачі крові, в тому числі у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереження за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднаний до щорічної відпустки або використаний в інший час протягом року після дня здачі крові.

Обов’язковою умовою для донора є гарний стан здоров’я та самопочуття. Напередодні здачі крові необхідно добре відпочити і виспатися, виключати з раціону жирну їжу (масло, сало, жирні м’ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво) через те, що кров насичується жировими речовинами і стає непридатною для переливання хворим. У ці дні можна вживати нежирні відварені м’ясо та рибу, каші, картоплю, відварені та сирі овочі та фрукти, соки, компот, житній хліб. У день здачі крові необхідно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб, необхідно відмовитись від куріння. Донор не повинен зловживати алкогольними напоями, а за 48 годин до процедури – має відмовитись від них взагалі.

Прийом донорів проводиться на підставі документа, що посвідчує його особу та місце реєстрації. Перед здаванням крові у донора визначається вміст гемоглобіну, група крові за системою АВО; проводиться анкетування, передтестове консультування та огляд лікаря-терапевта. Подальше обстеження взятої донорської крові проводиться за такими показниками: група крові та резус-належність, визначення антиеритроцитарних антитіл, маркерів ВІЛ 1/2, маркерів гепатиту С, маркерів гепатиту В, маркерів до сифілісу, активність аланін-амінотрансферази (АЛТ).

Максимальна допустима доза загальної крові складає 450 мл, без урахування крові, взятої для аналізу (до 40 мл).

При наявності абсолютних чи тимчасових протипоказань, виявленні будь-яких порушень у стані здоров’я, підозрі на контакт з інфекційним захворюванням донор не допускається до донації.

Українська правда. Київ

Реклама:

Головне сьогодні