У санаторію для хворих дітей відібрали пляж і віддали під котеджі? Відео

— 22 червня 2012, 13:54

І нині у морських хвилях замість хворих дітей плескаються ВІП-відпочивальники. А без морських процедур старання лікарів зводяться нанівець, йдеться у сюжеті ТСН.

Пляж колишнього дитячого протитуберкульозного санаторію забудований і закритий. Замість кліматопавільйонів, у яких діти цілодобово дихали цілющим морським повітрям, тепер елітні котеджі. Понад 60 років санаторій успішно лікував дітей, хворих на сухоти. Насамперед, завдяки морю. Нині свого пляжу в санаторію немає, як і слова "протитуберкульозний" на табличці, його просто зафарбували. Місць в оздоровниці теж поменшало. Адже один із корпусів санаторію вже не належить. За високим парканом майже 2 гектари - вся прибережна смуга санаторію і ледь не половина його території. Хворим дітям туди - зась.

"У них забирають здоров'я, право на життя, право користуватися тим, для чого вони сюди приїхали - оздоровитися. Відібрали пляж, відібрали спортивний майданчик, лікувальний корпус. Чому панство має тут селитися, а дітей кудись переселяти?" - обурюється лідер Громадської ініціативної групи Симеїза Світлана Єленчина.

Пляжу санаторій позбувся за типовою схемою. Спочатку передав частину майна в оренду приватній фірмі. А та потім через суди викупила об'єкти та продала їх, подейкують, представникові великої нафтової компанії. Журналістам у санаторії не раді. На територію не пускають, мовляв, закрита територія. Головний лікар захворів.

"У мене питання до вас: хто вас замовив?" - контратакує керівник охорони санаторію. Фірма, що звела на колишньому санаторському пляжі котеджі, поспішає викупити землю. Селищна рада уже дала на це дозвіл.

"Так ми давали дозвіл щодо коригування меж санаторію, але на підставі їхнього звернення. Не селищна рада ініціювала або ще щось. Саме Мінохоронздоров'я вважає за потрібне так чи так користуватися своїми територіями", - запевняє секретар селищної ради Сімеїза Юрій Ломенко.

Та у кримській прокуратурі кажуть, що місцева влада випереджає події. Адже справа "Юності" досі у судах. Зараз у Вищому адміністративному.

"У разі прийняття його в нашу користь, безумовно, будуть вжиті всі заходи для повернення цієї земельної ділянки у користування санаторію. Вже є висновки Верховного суду України, який чітко написав, що вилучення землі в даному випадку відбувалося незаконно", - переконує керівник відділу прокуратури Криму Станислав Кулибаба.

Історія санаторію "Юність", кажуть в прокуратурі, не унікальна. У протитуберкульозних оздоровниць на південному узбережжі Криму активно відбирають майно та землю. Тим часом, щороку в Україні реєструють 30 тисяч нових хворих на сухоти, а 10 тисяч недужих помирає.

Реклама:

Головне сьогодні