Тест

Неперевершена сімка: корисні винаходи кмітливих підлітків

Безпечний для довкілля засіб знищення бур’янів, заморожена газованка на паличці та віндсерфінг – усе це подарували людству талановиті хлопці, коли їм іще не виповнилося 18 років.

Мудрість і справді приходить з роками. Одначе для винахідливості та жаги до пригод і відкриттів зовсім не потрібні диплом та водійське посвідчення.

Вшанувати сімох тинейджерів, авторів корисних винаходів, вирішило видання Tіme.

17-річний Пол Хаймен із Лонг-Айленду є працює добровольцем у місцевій пожежній частині, тож не з чиїхось слів знає, як важко буває орієнтуватися в задимленому приміщенні.

Аби цьому зарадити, студент коледжу створив мініатюрну інфрачервону камеру, що кріпиться зовні до маски пожежника й дає змогу бачити крізь дим та вогонь.

Іще Пол придумав сенсор, який зможе зарадити великій кількості побутових домашніх пожеж, у разі небезпеки загоряння вмісту сушарки випускаючи вуглекислий газ.

У наступному році юнак зі своєї кімнати керувати власною компанією з виробництва протипожежного обладнання. Його партнером стане Університет Кларксона, який уже надав Полові стипендію.

Юний мешканець штату Джорджія Джейкоб Шиндлер, на радість фермерам та екологам, винайшов спосіб боротьби з бур’яном кудзу, що заполонив південно-східні регіони Сполучених Штатів.

Це сталося, коли Джейкобові було 12 років. Шестикласник створював проект для наукової ярмарки. Він марив космосом та хотів дізнатися, чи можна виростити кудзу на Марсі. Аби перевірити, як відреагує рослина на марсіанське повітря, хлопець експериментував із різними газами, аж раптом виявив, що гелій убиває кудзу, не завдаючи жодної шкоди іншим рослинам.

Джейкоб отримав грант на подальшу роботу від Weed Science Society of America.

Якось одним дуже холодним вечором 1905-го 11-річний житель Сан-Франциско на ймення Френк Епперсон сидів на ґанку та бовтав паличкою в чашці, де була вода з содою. Свій напій він лишив на вулиці, а на ранок побачив, що випадково створив чудові ласощі, які назвав "епсікл". У 1923-му він отримав на свій винахід патент, а в 1929-му продав його.

Френк Епперсон пішов з життя в 1983-му, в віці 89 років.

Канадець Бен Гулак у 18 років створив перший у світі "уніцикл" – мотоцикл із одним колесом. Власне, його витвір, який зветься Uno, насправді має два допоміжні коліщатка, щоб транспортний засіб був стійкішим.

У 1958-му році 12-річний англієць Пітер Чілверс надумав приєднати вітрило до своєї дошки для серфінгу. Тоді хлопцеві й на думку не спало, що він створив новий водний вид спорту, який стане популярним у всьому світі, та що йому доведеться запекло битися в суді за своє авторство.

Американський винахідник, який вигадав такий самий девайс, почав випускати його під торговою маркою Windsurfing International. Утім згодом з’ясувалося, що Пітер випередив його на цілих десять років. Юристи компанії звинуватили Чілверса в брехні, запевняючи, що школяр не міг такого вигадати. Аж тут за Пітера стали горою сусіди, які виступили в суді та засвідчили, що він іще хлоп’ям катався на дошці з вітрилом.

Для більшості підлітків постійне пересилання смс – це спосіб обмінюватися свіжими плітками і дратувати батьків. Те ж, що придумав у свої 16 років хлопець на ім’я Александр Кендрік, дало можливість рятувати життя дослідникам підземних печер.

На те, щоб відшукати в лабіринті зниклого спелеолога, в рятувальників іноді йде по кілька днів – адже сигнали радіопередавачів та мобільних телефонів не можуть пройти через товсті шари каміння.

Електронний пристрій для надсилання повідомлень, який створив Кендрік, працює на низькочастотних радіохвилях, які можуть проникати на 300 метрів вглиб.

За свій винахід Александр отримав перший приз на Міжнародному науковому ярмарку в 2009-му році.

9-річний Остін Меггіт одного разу мало вбився, їдучи на своєму велосипедику та одночасно намагаючись втримати бейсбольну битку, рукавицю та м’яч.

Поміркувавши, хлопець придумав Glove and Battie Caddie – тримач для бейсбольного приладдя, що кріпиться до керма. Його винахід шкидко набув популярності серед сусідських дітей, а в 1998-му приніс Остінові гран-прі в національному конкурсі винаходів.

Фото з сайту CNN, Time, Flickr (by luxomni, Daniel Hurst Photograpy, esther**, Robbie Sho)