Символіку до Євро та форму для збірної шиють інваліди

— 25 червня 2012, 16:05

Футбольний чемпіонат без спеціальних атрибутів, на кшталт прапорців, вимпелів, футболок з логотипами та спеціальних сувенірів важко уявити. Вся ця футбольна символіка є невід’ємною частиною і "Євро-2012".

Її для турніру виготовило київське науково-виробниче підприємство "Соціум Плюс", де працює більше шістдесяти людей з обмеженими фізичними можливостями, пише "Німецька хвиля".

Інваліди шиють форму для українських футболістів, а на "Євро-2012" фірма отримала замовлення від УЄФА та Центру доступу до футболу в Європі (CAFE) на виготовлення футболок для волонтерів одного зі спецпроектів. Втім, єврочемпіонат закінчиться, і інваліди будуть змушені шукати роботу.

"У нас вже поменшало замовлень. Не виключено, що будемо когось скорочувати. Криза",- каже директор підприємства Борис Волянський. Втім, чи знайдуть звільнені інваліди собі пристойну роботу?

За офіційною статистикою, в Україні близько 3 мільйонів людей з обмеженими можливостями. З них працевлаштовані лише 382 тисячі, або близько 14%. Чиновники запевняють, що шанси знайти роботу в інвалідів є надзвичайно високими, на практиці ж усе виявляється далеко не так райдужно.

Центри зайнятості, ярмарки вакансій, оголошення в газетах та в інтернеті не приносять результатів. "Зараз і здорових не охоче беруть на роботу, а що говорити про інвалідів",- жаліється Михайло Солдатков, який вже два роки в інвалідному візку. Увесь цей час він, електрик за фахом, шукає собі роботу.

Однак роботодавці, навпаки, в один голос заявляють, що вакансії для інвалідів у них є, а от претендентів на них бракує. За українським законодавством 4% робочих місць на підприємствах зарезервовані для людей з інвалідністю. Якщо компанія не знаходить людей з обмеженими фізичними можливостями, які бажають там працювати, то мусить щомісячно сплачувати штраф у розмірі середньої зарплатні по галузі.

Аби не платити штрафи і виконати вимоги закони, роботодавці часто йдуть на хитрість, наголошує представник Національної асамблеї інвалідів України Ярослав Грибальський.

"Часто працевлаштовують не інвалідів, а їхні трудові книжки. Вони людину беруть на роботу лише формально і не чекають її на робочому місці",- прокоментував Deutsche Welle Грибальський. Він каже, що підприємствам вигідніше сплачувати за "працевлаштування трудової книжки" інваліду 500 гривень, аніж платити 5 тисяч гривень штрафу.

Реклама:

Головне сьогодні