У Німеччині заборонили обрізання хлопчиків

— 27 червня 2012, 15:00

Суд постановив, що "основне право дитини на цілісність тіла перевищує фундаментальні права батьків на релігійне виховання дітей". Згідно з рішенням, обрізання дозволяється лише у випадках, коли операція здійснюється за приписом лікаря, пише Бі-Бі-Сі.

Цей вердикт може створити юридичний прецедент і послужити підставою для аналогічних судових рішень у майбутньому.

У своєму рішенні суд відзначив, що право батьків на свободу віросповідання не порушується навіть у тому випадку, якщо їм доводиться почекати моменту, коли їх хлопчик досягне свідомого віку і сам вирішить, чи потрібно йому проходити процедуру обрізання.

Рішення суду в Кельні було прийнято після інциденту з чотирирічним хлопчиком, якому в 2010 році в одній з кельнських лікарень зробили обрізання на прохання його батьків-мусульман.

Через дві доби дитина була доставлена ​​до лікарні через сильну кровотечу.

Тоді прокуратура вирішила порушити проти лікаря, який зробив операцію, кримінальну справу у зв'язку з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень.

В результаті першого процесу лікаря визнали невинним, проте після апеляції прокуратури окружний суд все ж підтвердив нанесення дитині тяжких тілесних ушкоджень.

Втім, при цьому суд відмовився визнати провину лікаря, оскільки в німецькому законодавстві немає чітких положень, що описують проблему обрізання.

Рішення окружного суду Кельна вже викликало різку критику з боку єврейської та мусульманської громад Німеччини.

Глава Центральної єврейської ради Німеччини Дітер Грауманн назвав його "безпрецедентним і таким, що викликає занепокоєння втручанням у справи релігійних громад".

Якщо це рішення окружного суду в Кельні призведе до зміни законодавства, воно також торкнеться багатомільйонної мусульманської громади Німеччини.

Німецький уряд вже багато років докладає значних зусиль щодо інтеграції мусульман у суспільство.

Колишній президент Німеччини Крістіан Вульф не так давно заявив, що "іслам - частина Німеччини". Діючий президент Йоахім Гаук сказав, що "мусульмани, які тут живуть, - невід'ємна частина Німеччини".

Проте експерти побоюються, що рішення кельнського суду може перешкодити зусиллям влади у інтеграції мусульман.

Приблизно 25% чоловіків у світі пройшли обряд обрізання, в тому числі більшість чоловіків в США.

Всесвітня організація охорони здоров'я також вказує, що обрізання осіб чоловічої статі зменшує ризик захворювання вірусом ВІЛ та іншими хворобами.

Проте в деяких країнах зростає протистояння цьому обряду

Реклама:

Головне сьогодні