В Болгарії відкопали вампірів

— 6 червня 2012, 10:44

Археологічне відкриття є прикладом язичницьких практик, які в окремих селищах на Балканах фіксувалися ще відносно нещодавно, близько 100 років тому, кажуть історики, яких цитує Бі-бі-сі.

Коли помирав чоловік, якого сусіди вважали поганим, йому пронизували серце, щоб небіжчик не міг вибратися з могили і пити кров живих людей.

Людські останки, поховані з подібними пересторогами, раніше були знайдені в багатьох балканських країнах. Тільки в одній Болгарії відомо близько 100 місць поховання "скелетів вампірів".

Останні два зразки були витягнуті в ході розкопок в причорноморському місті Созополь. "Ці скелети з встромленим в них ломом ілюструють практику, яка в деяких болгарських селах була звичайною аж до першого десятиліття XX століття", - говорить Божидар Дімітров, керівник Національного історичного музею в Софії.

За балканським середньовічним повір'ям, прикутий ломом до могили мрець не міг опівночі піднятися з-під землі і почати тероризувати живих, додає він. Як вказує археолог Петар Балабанов, цей язичницький обряд також був відомий у Сербії та інших балканських країнах.

Вампіри є поширеними персонажами балканського фольклору. Найвідоміший сюжет пов'язаний з правителем Валахії (частина території нинішньої Румунії) Владом Колосажателем, або Дракулою.

Реклама:

Головне сьогодні